Brnabić i MMF razgovarali o povećanju plata i penzija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio šef Misije Džejms Ruf, saglasili su se na sastanku da su reforme tokom prethodne tri godine dale dobre rezultate, zbog čega je važno nastaviti strukturne reforme i tokom 2019. godine i tako obezbediti dalji rast BDP.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, MMF je zadovoljan trendom u srpskoj ekonomiji, kao i time da postoji visok stepen saglasnosti sa Vladom Srbije kada je reč o reformama koje treba sprovesti i u narednom periodu.

Brnabić je rekla da je prvi kvartal bio izuzetno dobar i da vlada nastavlja da radi kao i do sada i da nema prostora za opuštanje, kako bi se postigli željeni rezultati u ovoj godini. Istakla je da se razgovara i o planovima za 2019. godinu, jer je cilj vlade da se postigne održiv i dimamičan ekonomski rast.

Premijerka i šef Misije MMF razgovarali su o rastu plata i penzija. Predsednica vlade naglasila je da će se visina novog povećanja razmatrati u skladu sa rastom BDP i postignutim ekonomskim rezultatima.

Ruf je istakao da je za MMF novi sistem plata veoma važna reforma i da Vlada Srbije za to ima njihovu punu podršku, kao i da je za realizaciju tog posla neophodna puna saradnja i razmena informacija svih relevantnih institucija.

Premijerka Brnabić je obećala da će se na tom poslu raditi maksimalnom brzinom i da je sada fokus upravo na tome – završetku mapiranja radnih mesta i izrada koeficienata, za šta je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave već pripremilo nacrt zakona.

Izvor: Danas

Foto: Beta/Slobodan Miljević

Komentari 1

  1. Mučenik

    KOMPLEKSNO POVEĆANJE I OTIMANJE PENZIJA

    Najavljivano povećanje penzija za 8%, kako kažu linearno, nije tačno. Naime, oni koji imaju penziju ispod 25.000 rsd imaće povećanje od 8%, a ako preskoče tu granicu onda na vrednosti iznad 25.000 rsd otima se 22% na veći iznos od 25.000rsd, onima sa penzijom od 25.000 do 40.000 rsd otima se 22% ili 3.300 rsdi, iznad 40.000 rsd otima se 25%. Penzioner koji sada dobija penziju 62.675 rsd, a pre otimanja imao 68.620 rsd, na delu od 25.000 do 40.000 rsd otima se 3.300 rsd i od 40.000 do 80.957 rsd (koliko bi imao penziju, a da se ne otima), otima se 10.239 rsd, a kako Vučeć otme majstorski i znalački 22 i 25% dobiće ukupan iznos penzije 67.418 rsd. Prema tome ovo nije linearno povećanje penzija, već komleksno matematičko otimanje penzije ala Vučića. U konkretnom primeru penzioner će primati penziju, u odnosu na sada, veću za 4.743 rsd. E, to je to milostivo povećanje penzija od strane darežljivog Vučića? Premijer(ka) morala je MMF da definiše ukidanje nakaradnog Vućićevog zakona o otimanja penzija, a zna da hvali uspehe. Valjda ekonomski uspesi anuliraju predhodne anomalije.