BRNABIĆ NA SAJMU TURIZMA: Svaki uložen dinar vrati jedan evro

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Sajam turizma pod sloganom „Odmor te čeka“ otvoren je na Beogradskom sajmu. Ove godine zemlja partner je Grčka, a učešće je prijavilo 1.200 izlagača iz 55 zemalja.

Jubilarni 40. Međunarodni sajam turizma koji će trajati do nedelje, otvorila je premijerka Ana Brnabić koja je istakla da je turizam jedna od najuspešnijih i najunosnijih privrednih grana u Srbiji i da će se ulaganja u ovaj sektor nastaviti.

„Svaki dinar uložen u turizam vrati jedan evro i da svaki gost koji ovde dođe, sutra sa sobom dovede još nekog“, istakla je premijerka.

„Vi predstavljate najlepše lice naše zemlje, koju je samo prošle godine videlo, upoznalo i zavolelo 1,5 miliona stranih gostiju, što je za 17 odsto više nego godinu ranije“, poručila je premijerka.

Ona je takođe iznela i podatak da je prošle godine broj domaćih turista porastao za osam odsto, ukupan broj turista za 12 odsto, a devizni priliv premašio je 1,1 milijardu evra.

To jasno ukazuje na to da je turizam jedna od najuspešnijih grana naše privrede, podvukla je premijerka, dodavši da će se nastaviti i sa podelom vaučera, sa privatizacijom banja, kao i sa promocijom svega onoga što Srbija nudi – planina, banja, jezera, gradova, istorije, kulture, hrane.

I do 50 posto popusta

Više od 1.200 izlagača iz 55 zemalja predstavlja se na jubilarnom sajmu turizma, na kojem će se prvi put predstaviti Maroko i Južnoafrička Republika.

Agencije su najavile da će do 25. februara, do kad traje sajam, za uplaćene aranžmane odobravati i do 50 odsto popusta.

Partner ovogodišnje manifestacije je Grčka. Generalni sekretar Turističke organizacije te zemlje Konstantinos Tegas kaže da je prošle godine Grčku posetilo 850.000 gostiju iz Srbije, a da se interesovanje srpskih turista ne ograničava samo na sever te zemlje, već je za 20 odsto porastao broj turista koji putuju avionom na dalje destinacije, do Atine i ostrva.

Izvor: Vlada Srbije, Novosti, BIZLife

Foto: screenshot