Brnabić: Najveći rast u protekloj deceniji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Slobodan Miljević

Prema upravo završenim procenama, očekivani rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2018. godine iznosi 4,5 odsto, i znatno je veći od projektovanog rasta koji je za ovaj period iznosio 3,9 odsto, kaže premijerka Ana Brnabić.

Rast srpske privrede za prva tri meseca ove godine znatno je veći od prosečnog rasta u regionu i u EU, saopštila je Ana Brnabić.

„Ovo je najviši zabeleženi kvartalni rast BDP u poslednjih deset godina i predstavlja rezultat reformi koje je započela prethodna i nastavila ova Vlada. Pokazali smo da timskim radom i posvećenošću svih članova Vlade možemo ostvariti projektovani rast BDP koji nam omogućava otvaranje novih radnih mesta i veće plate i penzije. Jaka ekonomija znači jaku Srbiju“, naglasila je Brnabić.

„Jednako važno kao stopa rasta je i činjenica da se menja model privrednog rasta. Umesto zaduživanja i potrošnje, koji su pre 10 godina bili osnovni pokretači srpske ekonomije, rast se sada zasniva na održivim izvorima, prvenstveno na proizvodnji, investicijama i inovacijama“, rekla je premijerka.

Ona kaže da je Vlada u budžetu za 2018. godinu izdvojila 128 milijardi dinara za investicije u kapitalne projekte.

„U prvom kvartalu nastavljen je rast izvoza roba za više od 10 odsto, dok je povećan uvoz mašina i materijala za proizvodnju, što prati rast prerađivačke industrije. Rast izvoza usluga od skoro 20 odsto u prva dva meseca pokazatelj je da ekonomija Srbije postaje sve više bazirana na znanju. Samo kod poslovnih i IKT usluga zabeležen je suficit u razmeni usluga sa inostranstvom od oko 200 miliona evra“, navodi se u saopštenju.

Kaže se i da je u prvom kvartalu započeo oporavak privrednih grana koje su imale pad početkom prošle godine, tako da je zabeležen značajan rast sektora građevinarstva i proizvodnja električne energije.

„Nema prostora za opuštanja, Vlada ostaje posvećena ubrzanju ekonomskog rasta i promeni ekonomske paradigme, naglasila je premijerka.

Za održivu ekonomsku stabilnost i inkluzivan rast u godinama pred nama, ključan je nastavak restrukturiranja privrede, posebno u delu javnog sektora, dalje unapređenje poslovnog okruženja, fokus na jačanju vladavine prava, širenje i modernizacija proizvodnih kapaciteta i podsticanje inovacija i razvoja, smatra ona.

„Da bismo bili sigurni da nam BDP raste u skladu sa projekcijom, uveli smo mehanizam dvonedeljnog praćenja ključnih indikatora rasta, kako bismo smanjili šanse da nas vremenske prilike ili bilo koji drugi faktori iznenade. Vlada nastavlja kontinuirano da prati implementaciju svih projekata kako bismo ostvarili projektovani rast do kraja godine“, istakla je predsednica Vlade.

Izvor: N1

Foto: Beta/Slobodan Miljević

Komentari 1

  1. Dr Miggyy

    Ko li ovu baš laže? Najveći rast BDP imamo u regionu, a najveća smo beda i jada tu. Ako je suficit tako dobar, što li otimaju penzije penzionerima, kao da su je ukrali oni sami. Ne oni nisu ukrali svoju penziju, nego, za razliku od parazitske vlasti, oni mukutrpnim radom, većina njih, je zaradila. Prosečne plate u Srbiji su na nivou srednje razvijenih zemalja Afrike, crni mi…Bolje je da premijer(ka) ćuti po tim pitanjima, počeće penzioneri da je psuju, a to njoj ne odgovara. Sa ovim porastom BDP neka se j*bu i Brnabička i ΛV, a platiće im penzosi.