Brnabić: Ozbiljniji rad za veći BDP

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da Vlada Srbije mora na mnogo ozbiljniji i strateški način da radi na povećanju bruto domaćeg proizvoda da bi se dostigle projekcije za ovu godinu o rastu od 3,5 odsto.“Jedan od najvećih izazova biće uvećanje BDP-a. Dobro smo startovali, u januaru je rast bio 4, 2 odsto, ali je za prvi kvartal plan rast od 3,9 odsto. Dobar je januar, ali se ne bih opuštala“, kazala je ona novinarima u Vladi Srbije.

Ana Brnabić je ocenila da je važno da se situacija prati i da svi planirani projekti počnu na vreme.

„Veliki deo toga zavisi od građevinarstva i infrastrukture. Mi smo čak 128 milijardi dinara planirali u kapitalne projekte iz budžeta ove godine. Moramo da budemo efikasni da bi ta sredstva iskoristi i da bi se dobro odrazila na BDP“, kazala je Ana Brnabić.

Rekla je da se nastavlja investiranje u sisteme za navodnjavanje, u elektrifikaciju polja, automatsku protivgradnu zaštitu.

„Mnogo više ćemo raditi sa Ministarstvom privrede da se neki od stečajeva na koje čekamo već decenijama završe, da bi tu mogli da pokrenemo proizvodnju“, kazala je premijerka Srbije.

Ona je kazala da u „godinama pred nama“ treba dostići rast BDP-a od četiri ili više odsto, jer je to „ono što Srbiji treba da bi u doglednom vremenu dostigla zemlje EU“.

Izvor: Beta

Foto: Vlada Srbije

Komentari 1

  1. Poslodavac

    Slažem se sa gđom Brnabić da bez većeg rada, ne samo strateškog, već i operativnog, nema većeg BDP-a. Predlažem da, za početak, Vlada da svoj konkretan doprinos rešavanju ovog pitanja i da predloži jednu izmenu zakona:
    Pauzu u toku rada ostaviti kao pravo zaposlenih, ali bez obaveze poslodavca da to plaća.
    Na ovaj način nećemo uvećati kvalitet, ali hoćemo kvantitet rada. Inače, ovakvo rešenje ne bi predstavljalo globalni izuzetak.