Brnabić: Srbija spremna za CERN

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija spremna za punopravno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) i ocenila da će to biti od ključnog značaja za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji.

Kako je saopštila vlada Srbije, Brnabić je razgovarala sa predstavnicima CERN, koji su u višednevnoj poseti Srbiji kako bi ustanovili da li Srbija ispunjava uslove za punopravno članstvo u ovoj organizaciji.

Ona je ocenila da je Srbija spremna za punopravno članstvo u CERN, što, kako navodi, pokazuju ne samo uspesi fakulteta i instituta koji su i danas značajan činilac u ovoj važnoj organizaciji, već i činjenica da će vlada Srbije u naredne tri godine uložiti više od 50 miliona evra u infrastrukturu i projekte kojima podstiče primenjenu upotrebu tehnologije i inovacija.

Dodala je da već tri godine zaredom konstantno raste obim saradnje izmedu privrednika u Srbiji i projekata CERN.

Direktorka za međunarodne odnose CERN Šarlota Varakoli izvestila je predsednicu Vlade da članstvo u CERN imaju 22 države, sa 2.500 zaposlenih naučnika, kao i 12.000 saradnika širom sveta.

Ona je ocenila da Srbija, kao pridružena članica ove organizacije od 2012, nije iskoristila sve finansijske mogućnosti i tendere koje je raspisivao CERN, te da tu postoji prostor za jačanje saradnje.

Sagovornice su se složile da će na ovaj način, na dugoročnom planu, biti potstaknut razvoj privatnog sektora, omogućeno otvaranje novih radnih mesta, ulaganja u dugoročne naučne projekte, a mladim naučnicima biti omogućeno da rade u svojoj zemlji.

Varakoli je podsetila da srpski naučnici sa Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Nišu i u Kragujevcu, već više decenija rade na projektima CERN.

CERN je prodržao uspostavljanje specijalnog obrazovno-inovacionog centra “Verokio” u okviru Instituta za fiziku, Univerziteta u Beogradu za čiju je izgradnju vlada Srbije, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, već izdvojila sredstva.

Izvor: Beta

Foto: Vlada Srbije