Brutalni rast nezaposlenosti u SAD-u: Zašto im deonice rastu, a tržište rada se urušava?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta AP

Podaci o rastu nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama ukazuju da kriza uzrokovana Covid-19 pandemijom možda ima potencijal da u negativnim pokazateljima premaši čak i Veliku depresiju iz tridesetih godina prošlog veka.

Samo u martu američka ekonomija izgubila je više od 2,5 miliona poslova što je stopu nezaposlenosti podiglo na za Ameriku nezamislivih 14,7 odsto.

U poslednja dva meseca Sjedinjene Države izgubile su više radnih mesta nego što ih je stvoreno u protekloj deceniji. A rast nezaposlenosti tu nije stao, samo je usporio, piše Novac.hr.

Prošlu nedelju se još tri miliona Amerikanaca prijavilo po prvi put za korišćenje podsticaja za nezaposlene. Time je ukupan broj nezaposlenih dosegao epske razmere od 36 miliona. Do kraja godine prognozira se da će u EU bez posla ostati 12 miliona ljudi.

Nakon najdužeg razdoblja privrednog rasta u svojoj istoriji, Sjedinjene Države prolaze fazu zastrašujuće strmoglavog pada.

I vlast i opozicija predlažu dodatne podsticajne mere fiskalne i monetarne politike. Demokrate su predložile dodatnih 3.000 milijardi dolara podsticaja na isto toliki iznos koji je već prihvatio američki Kongres.

Pixabay

Nakon što su iz OECD-a upozorili da će novi privredni uzlet biti vrlo težak zbog ogromnog tereta duga (koji raste), guverner Federalnih rezervi rekao je da ekonomski odgovor na krizu mora biti vremenski dobro odmeren i odgovarajuće veliki jer se možda ne radi o „poslednjem poglavlju“.

Džerom Pauel se slaže da fiskalni odgovor može biti skup, ali visoku cenu treba platiti kako bi se izbegla dugoročna ekonomska šteta i osigurao brži oporavak. Pritom Pauel ne veruje u to da će nakon strmog pada doći isto takav rast.

Federalne rezerve pod Pauelom učiniće sve što može da skrati recesiju, odnosno spreče preduboki pad. On je već najavio nove akcije američke centralne banke, još jedino nije spreman da uđe na teritoriju negativnih kamatnih stopa.

Što se tiče nezaposlenosti, više analitičara prognozira da bi se popuštanjem epidemioloških mera po pojedinim američkim državama mogao gledati isto tako brz oporavak. No, još nema empirijskih dokaza da će oporavak tržišta rada zaista biti baš takav.

Ostaje pitanje je li zapravo američko tržište rada samo puno fleksibilnije od evropskog te će se stoga evropsko puno sporije oporavljati ili Amerikanci s enormnim podsticajima ipak nešto pogrešno rade?

Izvor: Novac.hr

Foto: Beta AP