BRZA pruga kroz Srbiju najznačajniji projekat u REGIONU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

U toku je rekonstrukcija i modernizacija 402 kilometra magistralnih i regionalnih pruga u Srbiji, a vrednost radova iznosi 960 miliona evra, saopštilo je preduzeće Infrastruktura železnice Srbije.

U protekle četiri godine je rekonstruisano 516 kilometara pruga, te je u tom periodu za to uloženo skoro milijardu i po evra, dok je železnici ukupno namenjeno četiri i po milijarde evra.

U toku je izgradnja pruge za velike brzine od ukupno 74,7 kilometara između “Beograd Centra” i Novog Sada, a položeno je i prvih 17 kilometara pruge za brzine do 200 kilometara na sat.

Preduzeće ocenjuje da je to “najveći i najznačajniji infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope”.

Počela je i rekonstrukcija 68,8 kilometara pruge između Jajinaca i Male Кrsne, na međunarodnom železničkom Кoridoru 10, i rekonstrukcija 259 kilometara regionalnih pruga u Srbiji.

Pruge decenijama nisu bile rekonstruisane i na većem broju deonica brzina vozova je bila svega 10-30 kilometara na sat.

U protekle dve godine Infrastruktura železnice Srbije je rekonstruisala i uredila 40 železničkih stanica i automatizovala 17 pružnih prelaza u Srbiji, a posle više decenija je počela obnova 27 železničkih tunela.

Iduće, 2020. godine, očekuje se početak radova na trećoj deonici pruge za velike brzine Novi Sad-Subotica, modernizacija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, sa izgradnjom obilaznice oko Niša, a planirana je i rekonstrukcija još 230 kilometara regionalnih pruga, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: BIZLife