Budi se avio-saobraćaj ali javlja se nova pretnja za profitabilnost

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Avio kompanije su prošlog meseca snizile cene karata za domaće letova u proseku za 23 odsto, objavilo je Međunarodno udruženje avio prevoznika (IATA) i upozorilo da popusti nakon pandemije predstavljaju dodatnu pretnju profitabilnosti.

U maju je domaći putnički avio saobraćaj porastao za 30 odsto na globalnom nivou sa vrlo niskog nivoa u aprilu, kada je gotovo cela industrija morala da prizemlji svoje putničke avione zbog pandemije koronavirusa, saopštila je IATA.

Ipak, avio kompanijama je potreban novac zbog krize i žele da podstaknu putnike da putuju nudeći niske cene karata, rekao je glavni ekonomista IATA-e Brajan Pirs, koji očekuje „dosta teška vremena za avio kompanije”.

U Evropi su niskobudžetne avio kompanije, uključujući Wizz Air i Ryanair, najavile da očekuju da će preuzeti deo poslovanja konkurenata koji pružaju kompletnu uslugu u vremenu oporavka temeljenog na popustima.

Na azijskim tržištima, koja su među prvima pogođena, sada se situacija postupno poboljšava, saopštila je IATA. Kineski, južnokorejski i vijetnamski domaći saobraćaj vratio se na 25 odsto prometa od prošle godine.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay