„Budimka“ je dobra udavača: 23 zainteresovana „prosca“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Multinacionalna kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 23. je u nizu koja je pokazala interesovanje za kupovinu požeške “Budimke”, piše “Blic”.

Ta kompanija iz UAE posredstvom jedne advokatske kancelarije iz Novog Sada proteklih dana tražila je i dobila biznis planove preduzeća za pet poslednjih godina pre nego što je nekadašnji velikan u proizvodnji voćnih, povrtarskih i mesnih prerađevina prestao sa radom.
Informacija kojom raspolažu u Požegi je da su Arapi studiozno sagledali potencijale „Budimke“ i da će njihovo učešće na tenderu znatno dići prodajnu cenu, što je bitno da bi se posle nedavnog proglašenja bankrotstva namirilo što više poverilaca.

Konkurencija sa Dalekog istoka mogla bi da pokvari namere dvojice domaćih igrača koji odavno imaju sve papire o „Budimki“ – Petru Matijeviću i Miodragu Kostiću, koji bi da svoje agrarne imperije prošire u Požegi proizvodnjom sokova, džemova i marmelada.

Pritom, „Budimka“ raspolaže pogonom za preradu mesa i farmama interesantim za Matijevićevu mesarsku industriju. Đorđe Stevanović, član veća poverilaca „Budimke“, kaže da vlada veliko interesovanje za kupovinu firme koja ne radi od decembra 2015.

– Kompanija iz Emirata koja je preuzela biznis planove nije jedina iz ove države koja ima ozbiljne namere pošto „Al Dahra“, koja uveliko posluje u Srbiji, naveliko očekuje raspisivanje tendera. U igri su i dve kineske kompanije, jedan rusko–mađarsko–nemački konzorcijum… – tvrdi on.

Prodaja čim stigne procena vrednosti imovine

Privredni sud u Užicu proglasio je bankrot “Budimke” u decembru, čime je preduzeće, koje se od pre više od dve godine svelo samo na imovinu i brend, rasterećeno 13 miliona evra duga i na tender izlazi čistog računa.

– Procena vrednosti preduzeća je završena, ali konkretnu sumu nemamo jer Republički geodetski zavod nikako da dostavi određene papire. Čim stignu, biće raspisana prodaja. Očekujemo da će imovina biti procenjena na između sedam i osam miliona evra, a da će prodajna cena od koje bi moglo da se namiri oko 25 odsto duga biti između tri i četiri miliona evra – kaže Đorđe Stevanović.

Izvor: Blic

Foto: YouTube screenshot