Budimo kao Nemci: Zašto je njihova privreda toliko uspešna?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Da li ste se ikada pitali zašto je nemačka privreda toliko uspešna? Ključ je u malim i srednjim preduzećima. I na tome što se fokusiraju na spor i stabilan rast, a ne na brzu ekspanziju.

Upravo takav primer su kompanija Berlinski šrafovi“ (Berliner Schrauben), piše DW.

Berlinski šrafovi“ su tipično, nemačko „mitelštand-preduzeće“. Taj pojam odnosi se na mala i srednja preduzeća (MSP) koja imaju manje od 500 radnika i godišnji promet ne više od 50 miliona vera. Za te firme često se kaže i da su „skriveni šampioni“, da oni stoje iza ekonomskog uspeha zemlje.

Ono što je najvažnije za takva nemačka preduzeća jeste spremnost da izaberu sektor, drže ga se i fokusiraju se na spor i stabilan rast, a ne na brzu ekspanziju.

„Profesionalizam je u tome da radiš ono na čemu si dobar“, kaže Štefan Langea, rukovodioc filijale ovog preduzeća. Iako se po imenu to ne bi reklo,  proizvodnja šrafovi je 60 odsto prometa ove kompanije. Firma isporučuje i instalacije, cevi, konektore za drvo i niz drugih alata.

Svaki šesti posao u Nemačkoj dolazi upravo iz malih i srednjih preduzeća, što je više od pola ekonomske proizvodnje. Pa ipak, kako mladi beže od trgovinskih poslova kao što su metaloprerađivači, sektor se suočava s ozbiljnim nedostatkom kadra (zanatlija).

U mnogim slučajevima tu prazninu popunjavaju migranti.

„Upravo smo angažovali nekog iz Kazahstana da radi u našem magacinu“, kaže Lange. „Do sada je dobro prošlo.“

Izvor: DW

Foto: Pixabay