BUDUĆNOST prevoza: Leteći taksi i jedno iznenađenje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Kompanije Uber i Hjundai predstavile su leteći taksi koji bi mogao promeniti navike prevoza putnika u gradovima. Sony priredio “iznenađenje” e-automobilom.

Na sajmu elektronike u Las Vegasu dve kompanije su promovisale letelicu sa četiri sedišta kojom će se vožnja jednog dana moći naručiti preko Uberove aplikacije.

Prvi prototip će biti završen 2023. godine, najavio je portparol Hjundaija. U prvo vreme će pilot upravljati letelicom, dok ne bude usavršen softver za autonomnu vožnju.

Hjundai je jedna u nizu kompanija koje su predstavile leteći taksi za vožnju po gradovima. Boingov leteći automobil imao je probni let 2019. godine na malom aerodromu kod Vašingtona.

Leteći taksi (foto: screenshot)

Suosnivač Gugla Lari Pejdž takođe je investirao u nekoliko manjih startapova koji razvijaju tehnologiju letećih automobila.

“Sony iznenađenje”

Japanski elektronski gigant Sony iznenadio je posetioce sajma u Las Vegasu predstavljanjem modela električnog automobila koji se bazira na tehnologiji asistirane vožnje.

Japanska kompanija je javnosti predstavila prototip automobila u koji su inkorporirani njeni senzori i proizvodi namenjeni reprodukciji zabavnih sadržaja u automobilima, piše BBC.

Vision S (foto: screenshot)

Automobil je opremljen senzoskom tehnologijom koja detektuje i prepoznaje putnike u vozilu i omogućuje im da gestovima upravljaju sistemom reprodukcije zabavnih sadržaja.

Sony je u automobil ugradio ukupno 33 senzora. Uz kontrolnu ploču Visiona S nalazi se široki panoramski ekran “za informacije o vožnji i zabavne sadržaje”. Iz Sonyja ipak nisu naznačili da planiraju prodavati Vision S.

Izvor: Agencije

Foto: screenshot