Bugarski investitor diže fabriku u Kovinu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Opština Kovin bi do kraja ove godine trebalo da dobije novi industrijski pogon vredan oko 15 miliona evra, a reč je o fabrici za završnu obradu čeličnih limova sa oko 300 zaposlenih, od čega će polovinu činiti visokoobrazovani kadar.

Overen je ugovor između Opštine Kovin i bugarskog investitora Petra Zaharieva o prodaji osam hektara opštinskog zemljišta u industrijskoj zoni na kome će biti podignuta fabrika za završnu obradu čeličnih limova, piše RTV.

Kompanija Minimet komoditiz sa sedištem u Beogradu čiji je Zahariev vlasnik, odlučila se za Kovin zbog povoljnih uslova za investitore, blizine smederevske železare i položaja na Dunavu kao transportnom putu.

“Fabrika će biti izgrađena u dve faze. Prva koja će biti gotova do kraja ove godine imaće kapacitet od 400.000 tona godišnje i činiće je dve linije za sečenje toplovaljanih čeličnih limova i jedna za hladno valjane limove. Druga faza biće završena do kraja 2020. godine”, kaže investitor Petar Zahariev.

Osam hektara opštinskog zemljišta u industrijskoj zoni Kovina prodato je za blizu 380.000 evra, ali je mnogo važnije, piše RTV, što će u budućoj fabrici posao naći pre svega visokokvalifikovani radnici.

“Biće potrebno angažovanje 300 ljudi, od toga čak 130 sa visokom stručnom spremom što će u velikoj meri doprineti da nam mladi iz Kovina više ne odlaze, a sa druge strane dobar je motiv da se svi oni koji su nas napustili u potrazi za poslom vrate u Kovin”, kaže predsednica Opštine Kovin Sanja Petrović.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay