„Buka“ oko ustupanja niškog aerodroma državi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Konstantin Veliki

Odluka gradske vlasti Niša da državi ustupi Aerodrom „Konstantin Veliki“ bez naknade izazvala je brojna negodovanja, čak i proteste građana i pojedinih opozicionih stranaka, dok iz Vlade Srbije indirektno opravdavaju ovakav potez.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da je broj putnika na niškom aerodromu 248 puta veći od kada Vlada Srbije ulaže novac u aerodrom „Konsatnin Veliki“.

„Vlada Srbije neće da dozvoli da aerodrom u Nišu doživi sudbinu brojnih niških državnih firmi koje su propale i koje je svima nama ostavio Zoran Živković, Demokratska stranka i sve druge stranke koje su nastale iz nje“, izjavila je Mihajlović u saopštenju povodom protesta zbog odluke gradske uprave Niša da ustupi taj aerodrom Vladi Srbije.

Kako je dodala, 2014. na niški aerodrom sletelo je 1.335 putnika, a na kraju 2017. godine 331.582 putnika, a od kada je Vlada Srbije počela pre tri godine sa investicijama i uložila milijardu dinara u aerodrom ‘Konstantin Veliki’, broj putnika povećan je 248 puta.

Potpredsednica Vlade kazala je da sve analize pokazuju da aerodrom u Nišu nije u mogućnosti da iz redovnog poslovanja investira više od 10 miliona evra koliko je potrebno da bi infrastruktura, oprema, funkcionisanje i bezbednost bili na najvišem nivou.

„Vlada neće da dozvoli da aerodrom ‘Kostantin Veliki’ propadne, jer Grad Niš nema dovoljno novca da uloži u njega kako bi mogao dalje da se razvija i da beleži još veći rast broja putnika“, rekla je Mihajlović.

U Nišu je više od hiljadu građana protestovalo i tražilo vraćanje aerodroma „Konstantin Veliki“ pod jurisdikciju grada i ostavke gradonačelnika i Gradskog veća koje je donelo odluku da se aerodrom ustupi republičkoj vlasti bez nadoknade.

Protestima su se pridružile i pristalice Inicijative „Ne(da)vimo Beograd“, a Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) zatražila je smenu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i članova Gradskog veća Niša zbog odluke da „poklone niški aerodrom bez ikakve naknade i bez zadržavanja prava“ u odnosu na taj aerodrom.

Izvor: N1, Beta

Foto: Konstantin Veliki