Burno na tržištu osiguravajućih kompanija: AXA kupila XL Grupu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

AXA, druga po veličini osiguravajuća kompanija u Evropi, pristala je da kupi XL Grupu sa Bermuda po ceni od oko 15 milijardi dolara. Kako je saopšteno iz AXA, ovaj sporazum će tu kompaniju načiniti svetskim liderom u osiguranju imovine i ljudi.

Iz ove francuske osiguravajuće kompanije rečeno je da su ponudili 57,60 dolara po akciji XL-a. Ukupna naknada za ugovor iznosiće 15,3 milijarde dolara.

Osiguravajuće kompanije širom sveta počele su da sklapaju ugovore o akviziciji kako bi ojačale svoje poslovanje pošto se suočavaju sa strožijim regulativama i padom zarada.

AXA je preuzela XL nešto više od mesec dana nakon što je njihov rival, kompanija Ameriken internešnl grup saopštila da će kupiti reosiguravajuću kompaniju po ceni od oko 5,6 milijardi dolara. Izvršni direktor kompanije AXA Tomas Buberl izjavio je da će sporazum omogućiti da AXA, koja se prevashodno bavi životnim i osiguranjem imovine, postane dominantna na globalnom tržištu osiguranja imovine i od nezgoda.

„Ova transakcija omogućiće dugoročno kreiranje vrednosti za naše akcionare, povećanje diverzifikacije rizika, veći potencijal novčanih doznaka i veći izgled za rast“, rekao je Buberl.

 

Izvor: Rojters, BIZLife

Foto: Pixabay