Bušatlija za BIZLife o prodaji PKB-a: Odričemo se poslednjeg uporišta naših realnih potreba

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: promo

Ministarstvo privrede objavilo je danas tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata “Beograd” (PKB), sa početnom cenom od 104,5 milion evra.

Dok sindikat upozorava da je ponuđena cena četiri puta manja od realne, savetnik za razvoj i ulaganja Mahmut Bušatlija za BIZLife kaže da je sama cena nevažna, pošto je PKB zbog svog javnog interesa „neprocenljiv“ i pita se „ko uopšte može da proceni vrednost najvažnijeg proizvođača hrane u zemlji?“

Bušatlija konstatuje da su hrana i voda resursi u kojima leži monopol, a mi se se lako odričemo tako važnog segmenta i ustupamo ih strancima.

„Odričemo se poslednjeg uporišta naših realnih potreba, a to je hrana“, smatra Bušatlija i dodaje da ga posebno brine to što se to dešava bez ikakvih mehanizama kontrole.

Ocenjuje i da je interesantno to što se prodaja dešava u trenutku kada se država hvali da ima više novca nego što je planirala i „ne zna kako da ga potroši“.

Bušatlija se brine i za sudbinu preostalog strateški važnog zemljišta u Beogradu i okolini, a za koje očekuje da će promeniti svoju namenu i postati građevinsko zemljište.

Rok za prijavu na tender za PKB ističe 10. septembra ove godine, a pravo učešća imaju pravna lica koja se pretežno bave poljoprivredom i trgovinom poljoprivrednih proizvoda.

U oglasu sa javnim pozivom za podnošenje ponuda za prodaju imovine PKB-a, objavljenom u današnjoj “Politici”, navodi se još jedan uslov – da su zainteresovani kupci samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarili prihod od najmanje 400 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Na tenderu je dozvoljeno učešće i konzorcijumima, koji imaju najmanje 51 odsto učešća.

Prodaje se ne samo imovina PKB-a već i zavisnih društava Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, oprema, zalihe rezervnih delova i stado.

Procenjena vredost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapiala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.

Procenjena vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena stada biće utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.

Izvor: BIZLife

Foto: promo

Piše: B.M.