Čadež: Evropska privreda za proširenje EU na Zapadni Balkan

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Asocijacija evropskih komora Eurokomora (Eurochambres) aktivno promoviše proširenje Evropske unije i trenutno radi na kreiranju zajedničkog stava cele evropske privrede o perspektivama za ulazak zapadnobalkanskih zemalјa u Uniju do 2025. godine, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„Unutar Evrokomora pokrenuli smo inicijativu o zajedničkom stavu evropske privrede i Komorskog investicionog foruma kojim bi se podržalo proširenje EU, kako bi Zapadni Balkan i Srbija što pre postali punopravni član EU“, rekao je Čadež u Briselu, gde učestvuje na konferenciji povodom 60 godina od osnivanja Evrokomora.

On je istakao da je ta asocijacija, kao ni jedna organizacija u Briselu, angažovana oko proširenja EU na region zapadnog Balkana. Prema njegovim rečima, „ohrabruje volja evropskih zvaničnika da se razgovara o takozvanom inkluzivnijem pristupu proširenju“.

„Ideja je da kada u regionu uskladimo neki set propisa, kada ispregovaramo neko poglavlje, da deo toga odmah počnemo da primenjujemo, kako bi se olakšala trgovina i investicije, ne čekajući da se sva poglavlja zatvore i da postanemo članica EU. To bi privredi donelo nove mogućnosti i vidljive konkretne koristi manje troškove poslovanja i veću konkurentnost pred stranim investitorima“, istakao je Čadež.

Evrokomora, kako je dodao, za poslovnu zajednicu Srbije predstavlja platformu preko koje više od 20 miliona kompanija komunicira sa evropskim institucijama i međunarodnim organizacijama.

„To je najveća i najsnažnija organizacija koja okuplja evropsku privredu. I to ne samo privredu članica EU već i zemalja poput Srbije koje su na putu ka članstvu, ali i Rusije i Turske“, rekao je Čadež koji je preuzeo predsedavanje Odborom za digitalizaciju Evrokomora i time dobio mesto u predsedništvu te asocijacije.

Uz podršku Evrokomora, kako je objasnio, na najbrži način moguće da imati jasan i koristan dijalog sa svim institucijama u Briselu, doći do odgovora i pokrenuti inicijativu.

„Privrede Zapadnog Balkana uz podršku ove asocijacije uspevale su da reše neke od problema i izazova sa kojima su se suočavale u prošlosti. Trenutno radimo na dozvolama za naše vozače kako bi im se produžio broj dana koji mogu da provedu u zemljama EU“, dodao je Čadež.

Predsednik Evrokomora i Privredne komore Austrije Kristof Lajtl rekao da je Evrokomora „velika poslovna familija“ koja obuhvata celo evropsko poslovno društvo, a da je Privredna komora Srbije u tome „snažan partner“.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay