PRVI IZ REGIONA: Čadež na čelu Odbora Evrokomore

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Predsedništvo Evrokomora (Eurochambres) nominovalo je Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, za predsedavajućeg Odbora za digitalizaciju najveće evropske poslovne mreže koja okuplja komore iz 43 zemlje i zastupa 20 miliona poslovnih ljudi.

Čadež će tako biti prvi predstavnik komore iz Srbije i Zapadnog Balkana koji će voditi jedan odbor Evrokomora. Odluku Predsedništva saopštio je u Briselu Kristof Lajtl, prvi čovek austrijske i Evrokomore na skupu o budućnosti evropskih komora.

„Ovo je veliko priznanje i za mene lično i za Privrednu komoru Srbije i najbolja potvrda da da ono što radimo, posebno u oblasti digitalizacije komorskih usluga i podrške kompanijama da se digutalno transformišu, radimo u najboljem interesu naše privrede i na način na koji to čine komore najrazvijenijih zemalja“, izjavio je Čadež.

Čadež je tokom dvodnevnog boravka Briselu, kao jedini predsednik komora Zapadnog Balkana, prisustvovao i radnom ručku Predsedništva Evrokomora, koje čine čelni ljudi najuticajnijih komora Evrope, sa evropskim komesarom za proširenje Johanes Hanom, a razgovarao je i sa Kristijanom Danijelsonom, generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju.

Kao predsednik PKS i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, Čadež, u razgovorima sa evropskim zvaničnicima ukazao je na potrebu i značaj jačanja pozicije i većeg uključivanja poslovne zajednice u realizaciju Strategije za Zapadni Balkan kroz projekte foruma i sprovođenje mera za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

„Bolji pristup finansijama, snažnija podrška razvoju preduzetništva i digitalnoj trasformaciji, obezbeđivanje u pojedinim oblastima tretmana kakve imaju i kompanije EU, ne čekajući zatvaranje svih poglavlja, bio bi dodatni impuls našim privredama – ohrabrio bi poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana na evropskom putu“, smatra Čadež, navodi se u saopštenju.

Posebno je istakao značaj i ulogu zajedničke regionalne privredne komore u Trstu i njenih članica.

Izvor: Agencije

Foto: screenshot