Carina Kosova: Od ukidanja taksi uvoz iz Srbije 12 miliona EUR, jedan šleper vraćen

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Carina Kosova saopštila je da je vrednost robe uvezene iz Srbije od ukidanja takse 12,4 miliona evra.

U saopštenju se navodi da je sa Kosova u Srbiju izvezena roba u iznosu 700.000 evra. Prema ovom izveštaju, za uvoz robe iz Srbije je naplaćen porez 1.069.441,89 evra.

Dodaje se da je jedan šleper sa robom vraćen za Srbiju.

“Imaju u vidu tačke 1.1 i 1.2 vladine odluke koje se odnose na fitosanitarne i veterinarske dokumente i potvrde, nadležnost Kosovska agencija ishrane tokom primene gore pomenute odluke posebnu pažnju posvetila kontroli carinske dokumentacije koja sledi roba u svrhu osiguravanja da su oznake u skladu sa Ustavom Kosova”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je u svim slučajevima gde je primećeno bilo kakvo “provokativno označavanje ili denominacija” roba vraćena u Srbiju i nije dozvoljeno da se uvozi.

Prema statističkim podacima o uvozu robe iz Srbije pre uvođenja takse od sto odsto, mesečno se prosečno na Kosovu uvozila roba u vrednosti 27 miliona evra.

Vlada Kosova je 1. aprila ukinula taksu od sto odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Odluka o ukidanju takse i postepenom uvođenju reciprociteta ostaje na snazi do 15. juna, kada će se proceniti njena primena.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay