CEFTA u ozbiljnoj krizi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

CEFTA sporazum je u ozbiljnoj krizi, a ideja o ekonomskom povezivanju regiona na „klimavim nogama“ zbog čestih jednostranih, provokativnih odluka pojedinih vlada regiona i uvođenja vancarinskih barijera u trgovini sa Srbijom, poručio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

Zajednički ekonomski prostor koji objedinjuje 20 miliona stanovnika, mnogo je privlačniji i za strane investirore, naglasio je Ljajić i dodao da se Evropska unija ne bavi tim problemom, osim što organizuje sastanke na kojima se ništa konkretno ne odluči.

Kako je ocenio, CEFTA je dala važan doprinos razvoju trgovine između zemalja regiona.

„CEFTA je došla u jednu fazu gde – ili će da regresira ili ćemo da napravimo korak više u pravcu daljih ekonomskih integracija, to je taj zajednički ekonomski prostor.“

A taj zajednički ekonomski prostor podrazumeva ukidanje svih barijera koje još uvek postoje u slobodnoj trgovini među zemljama ove regije, dodaje Ljajić.

„Ne možemo da govorimo o potpuno zajedničkom ekonomskom prostoru, dokle god nam na Kosovu uvode akcize za izvoz građevinskih blokova, uvozne akcize za izvoz brašna iz Srbije, dok iz Makedonije takođe imamo različite modele kreativnosti kada govorimo o tim vancarinskim barijerama“, izjavio je Ljajić.

Izvor: N1, Tanjug

Foto: screenshot