Čegzit kao „ekonomsko samoubistvo“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Privredna komora Češke i Savez industrije i saobraćaja upozorili su da bi za Češku eventualni izlazak iz Evropske unije značio ekonomsko samoubistvo i uporedili su čegzit sa nepotrebnom dobrovoljnom amputacijom ruke koja bi zemlju ekonomski gurnula ka nivou Belorusije.

Privredna komora upozorila je da Češka nije Velika Britanija i da bi odlazak iz EU za Češku bio ekonomsko samoubistvo.

„Za Češku bi eventualni egzit bio gledano sa stanovišta češkog izvoza pri udelu od 85 odsto na jedinstveno (evropsko) tržište apsolutno fatalan. Zato niko ko razmišlja razumno valjda ne želi da češku privredu zavisnu od izvoza gurne u doba mraka“, kazao je portparol češke Privredne komore Miroslav Diro, javlja češki Radiožurnal.

Privredna komora je ocenila da bi istupanje iz EU iskomplikovalo pristup češkim izvoznicima na strana tržišta kao i medjunarodne trgovinske i političke veze a ekonomista David Marek uporedio je čegzit sa amputacijom zdrave ruke.

„Izlazak Češke iz EU bi se mogao uporediti sa dobrovoljnom apmutacijom ruke. Odustati od komotnog pristupa na tržište kuda izvozimo više od 80 odsto ukupnog eksporta se ne može nazvati drugačije. Pored ekonomskih koristi za nas je EU i važna pravna garancija koja u izvesnoj meri može da nas štiti od nas samih, što povremeno takodje može da zatreba“, kazao je Marek češkoj agenciji ČTK.

Evroskeptično raspoloženje i nade da bi Češka mogla da ode iz EU podgreva češka ksenofobna antiislamska populistička stranka Sloboda direktna demokratija i njen lider Tomio Okamura koji toleranciju nove buduće vlade premijera Andreja Babiša uslovljava usvajanjem zakona o opštom referendumu, ne krijući da mu je glavni cilj da se raspiše referendum o izlasku iz EU i organizuje čegzit.

„Desilo se brže nego što sam očekivao – japanski investitori zatražili su sastanak zbog čegzita“, upozorio je na Tviteru potpredsednik Saveza saobraćaja i industrije Češke Radek Špicar.

Sa japanskim investitorima Špicar je razgovarao u sredu a na njegovo pitanje šta bi japanski kapital uradio ako bi Češka izašla iz EU dobio je jasan i kratak odgovor: otišli bi iz Češke.

„Odbijamo bilo kakvo osporavanje našeg članstva u EU. To šalje negativne signale stranim investitorima. Osporavanje našeg članstva u EU i nesigurnost koju to uzrokuje mogli bi da dovedu do zamrzavanja planiranih investicija a u krajnjem slučaju i do odlaska ulagača iz zemlje“, kazao je potpredsednik Saveza industrije i saobraćaja.

Ekonomista Pavel Sobišek upozorio je da čak i sama glasna razmišljanja o čegzitu miniraju pokušaje Češke da što više smanji odlivanje dividendi u inostranstvo u korist daljih reinvesticija u češku privredu.

„Ukoliko bi zaista došlo do čegzita to bi izazvalo masivno pregrupisavanje kapaciteta preradjivačke industrije van teritorije Češke što bi značilo gubitak stotina hiljada radnih mesta“, kazao je Sobišek.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay