Čekovi OPSTAJU: Prošle godine „odloženo“ 36 milijardi dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Samo tokom prve polovine godine kod nas su banke izdale 3,7 miliona čekova. Podaci za prethodnu godinu govore da je čekovima plaćena roba vredna 35,8 milijardi dinara, piše Dnevnik.

„Čekovi su opstali jer plaćanje na kraće rokove ide beskamatno dok kod kartica ima troškova. Trgovcima je stalo do toga da povećaju promet pa ček i poček zato ne šalju u penziju“, navodi se u tekstu.

U Srbiji su sve trgovine u obavezi da primaju čekove banaka koje posluju na našem tržištu. Međutim, da li će ček primati na jednu, dve ili više rata zavisi od svakog trgovca ponaosob.

Kod nas se čekovi koriste najviše za kupovinu garderobe, obuće, tehničke robe. Tu su rokovi od 90 dana pa i do šest meseci. Najkraće se čekom može pokrivati kupovina u prodavnicama prehrambe robe – do 45 dana.

Veliki trgovinski lanci daju pred praznike odloženo na duži rok i na čekove ili na kartice, ali samo kod svoje banke.

Što se tiče kreditnih kartica, njima se roba može plaćati na odloženo, ali tu je kamata koja se najčešće kreće od 2,5 do tri odsto mesečno.

Pojedine banke ne zaračunavaju kamatu kod kupovine za kraće rokove i trgovce s kojima imaju sklopljene aranžmane, ali često se kod plaćanja skida jednokaratni trošak koji obično iznosi 500 dinara.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.