Cene grejanja po volji lokalnih vlasti

PinterestFacebookTwitterShare

Cene grejanja u gradovima u Srbiji formiraju se po volji lokalne samouprave, pa je u Novom Sadu pojeftinilo, dok je u Nišu daljinsko grejanje poskupelo.

Iako gotovo sve toplane u zemlji za svoju osnovnu sirovinu koriste prirodni gas, cene se prekrajaju potpuno samostalno, od grada do grada.

Pravdajući se da se po zakonu mora primenjivati Uredba Vlade Srbije i metodologija obračuna za potrošnju toplotne energije, članovi Gradskog veća u Nišu su krajem prošlog meseca ipak pristali da povećaju cenu grejanja i to za 30 odsto.

Tako će Nišlije varijabilni deo za grejanje umesto 3,91 dinara po kilovat-satu, plaćati 5,21 dinar. U Nišu je jako niska cena grejanja, a odlučeno je da se postepeno povećava kako ne bi bio veliki udar za potrošače, kaže Milovan Lečić iz Udruženja toplana Srbije.

Novosadska toplana je spustila cenu grejanja za 3,79 odsto. Ovo je drugo pojeftinjenje u ovoj godini, nakon što su proletos cene već smanjene za oko šest odsto. Prema predloženom cenovniku, grejanje će biti 97,7 dinara sa PDV po kvadratu umesto sadašnjih 101,58 dinara.

U predlogu odluke o pojeftinjenju grejanja i tople vode se navodi da se smanjenje cena traži jer je smanjena cena prirodnog gasa, koji je glavni energent Novosadske toplane.

Toplane same određuju svoje cene i predlažu ih lokalnim samoupravama. Iz obe toplane rukovode se usvojenom Metodologijom o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja, koje je propisalo Ministarstvo energetike. Tako je odnos između cena – neverovatno različit.

U Beogradu je ubedljivo najveća cena grejanja, skoro 120 dinara po kvadratu, u Batočini je 81 dinar, dok Stara Pazova naplaćuje 79 dinara po kvadratu. I oni koji troškove dele na fiksni i varijabilni deo imaju velike međusobne oscilacije.

Zakon o energetskoj efikanosti predviđeno je da sve toplane do kraja sezone 2015/2016. moraju da pređu na naplatu grejanja po utrošku. Ipak, svega nekoliko procenata toplana omogućava ovu uslugu, dok se ostale većinom pravdaju nedostatkom finansija potrebnih za ovo prebacivanje ili nezainteresovanošću kupaca.

Izvor: Novosti