Cene u EU: Energija POTONULA, hrana SKOČILA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji i evrozoni bila je u aprilu gotovo upola slabija nego u martu, pokazao je izveštaj Eurostata.

Na nivou EU godišnja inflacija merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP) u aprilu je iznosila 0,7 posto, a u martu 1,2 posto.

Evropski statistički zavod blago je snizio procenu inflacije u evrozoni u aprilu, za 0,1 procentni bod, na 0,3 posto. U martu je ta procena iznosila 0,7 posto.

Evropski statističari podsećaju da je april prvi mesec u kojem su sve zemlje EU uvele mere za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Najveća prevaga za inflaciju u zoni evra bile su cene energije koje su u aprilu pale 9,7 posto, a u martu 4,5 posto.

Najviše su pak porasle cene sveže hrane, za 7,6 posto u odnosu na isti period lane.

Ukupno je 13 zemalja EU u aprilu beležilo negativnu stopu inflacije. Najviše su pale potrošačke cene u Sloveniji – 1,3 posto. Sledi Kipar s padom cena za 1,2 posto, te Estonija i Grčka, gde su bile 0,9 posto niže nego u aprilu prošle godine.

Portugalija, Danska, Litvanija i Hrvatska zabeležile su pad cena za 0,1 posto u odnosu na prošlogodišnji april, što je prvi put u tri i po godine da u Hrvatskoj cene padnu.

Najveći rast cena u aprilu zabeležen je u Češkoj, za 3,3 posto, a sledi Poljska sa 2,9 i Mađarska sa rastom cena od 2,5 posto.

U Nemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, stopa inflacije iznosila je 0,8 posto.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.