Cerar: Nećemo dozvoliti da Merkator propadne

PinterestFacebookTwitterShare

Slovenački premijer Miro Cerar sastao se sa novim predsednikom uprave Merkatora Tomislavom Čizmićem i direktorima Merkatorovih ćerki-firmi u Srbiji i Crnoj Gori, koji su mu grantovali da kompanija posluje stabilno.

“Svi oni su mi garantovali da je Merkator stabilno preduzeće i da će se to u petak, na sednici nadzornog odbora, i potvrditi”, kazao je Cerar novinarima nakon sastanka.

Cerar je komentarisao i navode u pojedinim slovenačkim medijima o navodnom prelivanju sredstava iz Merkatora u sistem Agrokora. “O tome za sada nema nikakvih dokaza, ali očekujem da će to proveriti i nadzorni odbor Merkatora”, rekao je Cerar.

Merkator mora ostati “zaštićen unutar Agrokora” i dalje osiguravati radna mesta u Sloveniji i regionu, rekao je slovenački premijer, dodajući da će i lično pratiti razvoj prilika u koncernu Agrokor i Merkatoru, kako bi njegova vlada u slučaju potrebe mogla pravovremeno reagovati.

Ne možemo dopustiti da Merkator propadne, istakao je Cerar i potvrdio da je o stanju u kompaniji i potencijalnim problemima razgovarao telefonom i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema Cerarovim rečima, nema podataka da bi moglo doći do finansijskog iscrpljivanja Merkatora u korist Agrokora, ali je sa Vučićem konstatovao da dele neke iste informacije i da je obojici isti cilj stabilan Merkator, koji i nakon preuzimanja od strane Agrokora u Sloveniji i Srbiji nastupa pod robnom markom Merkatora.

Izvor: Poslovni dnevnik