Češka otpisuje Srbiji 70 odsto klirinškog duga

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i češka ministarka finansija Alena Šilerova u Pragu su potpisali Sporazum o regulisanju klirinškog duga Srbije prema Češkoj, kojim će biti otpisano 70 odsto tog duga, koji potiče još iz doba SFRJ.

„Uspeli smo, nakon teških pregovara, da dobijemo otpis 70 odsto duga, da sa 32,7 miliona dolara dođemo na 9,8 miliona. To je stvar koja je opterećivala odnose dve zemlje u proteklih 25 godina. Srbija ima novac na računu, biće regilusan i taj stari dug“, rekao je Mali.

On je dodao da, nakon što Sporazum bude ratifikovan, Srbija ima 45 dana da plati 9,8 miliona dolara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Pričali smo mnogo o novim investitorima koji dolaze u našu zemlju iz Češke Republike. To je sjajna stvar i zato želimo da ove stare dugove rešimo što pre kako bismo otvorili prostor za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa“, rekao je Mali.

Češka ministarka finansija navela je da će postizanje sporazuma o rešenju srpskog duga poboljšati odnose dve zemlje, koje je opterećivao taj problem iz prošlosti.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić koja vodi delegaciju Srbije u poseti Češkoj.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay