Četiri farmaceutske kuće pod lupom Komisije za zaštitu konkurencije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije saopštila je danas da je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv četiri farmaceutske kuće – Farmix, Beohem-3, Makler i Pharmaswiss.

Postupak je pokrenut jer Komisija sumnja da su se te farmaceutske kuće na tržištu dogovarale oko podnošenja ponuda na javnim nabavkama lekova za lečenje hemofilije.

“Pretpostavljamo da su te farmaceutske kuće delile tržište snabdevanja lekovima za hemofiliju u periodu od 2014. do 2017. godine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se podela tržišta među konkurentima smatra “veoma teškom povredom konkurencije”.

Komisija za zaštitu konkurencije je osnovano posumnjala da postoji opasnost uklanjanja ili izmene dokaza koji se nalaze kod stranaka, pa su odmah po pokretanju postupka ovlašćena službena lica Komisije sprovela nenajavljene uvidjaje u sedištima firmi protiv kojih je pokrenut postupak.

Proveravani su, kako je navedeno, ugovori, finansijska i druga poslovna dokumenatacija, poslovna prepiska.

Pozvani su svi koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu biti od značaja za utvrdjivanje činjeničnog stanja u vezi sa povredom konkurencije na tržištu lekova za hemofiliju da ih dostave Komisi.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Piše: B.M.