CG: Lepa vest za 40.000 zaposlenih u trgovini

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Crne Gore odlučila je da prodavnice više neće raditi nedeljom i praznicima, što će obradovati skoro 40.000 radnika angažovanih u sektoru trgovine.

Premijer Duško Marković je poručio da je ovaj koncept dobar. “Moramo politiku da socijalizujemo i činimo je humanom. Trka za novcem i profitom uništila je mnoge naše vrednosti”, kazao je premijer.

Vlada je usvojila izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedeljom i praznicima.

Ova vest će obradovati oko 37.000 zaposlenih u sektoru trgovine u Crnoj Gori. Ovo zakonsko rešenje podržali su i predstavnici najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, a neke trgovine su već samoinicijativno uvele neradnu nedjelju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, u sektoru trgovine nedelja će se, kroz predloženo zakonsko rešenje, proglasiti neradnom. Objekti neophodni za nesmetano funkcionisanje društva izuzeti su od ovog pravila.

Donošenje ovog Zakona ima za cilj unapređenje položaja radnika u Crnoj Gori. Na ovaj način, kako dodaju u Ministarstvu ekonomije, utiču pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva.

“Kako priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedeljom, uvođenjem neradne nedelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom n ato da će se isti preliti na ostale dane”, navode u Ministarstvu.

Izvor: CdM

Foto: Pixabay