CG: Sve manje radnika, UVOZIĆE Indonežane i Filipince

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Crnu Goru muči nedostatak radnika u turizmu i to je problem koji će tek eskalirati, a kao  moguće rešenje se nameće uvoz radne snage.

Kako zadržati i platiti dobrog radnika na crnogorskom primorju biće domaći zadatak za državu i ugostitelje za narednu sezonu, a problema je sada već na pretek.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsednik Crnogorskog turističkog udruženja CTU, Žarko Radulović, za CdM kaže da imamo ozbiljan problem, te da je jedini izlaz da uvozimo radnu snagu iz Indonezije i Filipina.

On naglašava da je bilo jasno da će ove godine nedostajati radne snage, ali upozorava da će sledeće godine problem biti još izraženiji.

„Svi zajedno treba da se zamislimo zašto je to tako. Evidentan je nedostatak radne snage, ali to nije slučaj samo kod nas. To muči u Hrvate. Teško je rešiti ovu situaciju”, napominje Radulović.

On ističe da se primanja ne mogu povećati, a da se ne ugrozi biznis. Šansa je, kako dodaje Radulović, da se smanje doprinosi i da se to prebaci na plate. “Ali nisam siguran da će to biti dovoljno. Ljudi očekuju mnogo više nego što je realno”, napominje on.

Radulović napominje kako zbog svega ova letnja sezona trpi.

“Sledeće godine nas čeka još veći problem. Moramo da razmišljamo o uvozu radne snage. Hrvatska je krenula sa Filipinima i Indonezijom. To moramo i mi da učinimo. Bez toga, mrka kapa za nas”, kazao je Radulović za CdM.

Unija poslodavaca upozorila je da ni Crna Gora neće ostati imuna na odliv radne snage koji uveliko potresa zemlje regiona i šire, a posledice odliva, tvrde oni, već uveliko se osećaju.

Valja napomenuti da je veliki broj crnogorskih radnika u turizmu ove godine otišao da radi u Hrvatsku prvenstveno zbog značajno većih zarada.

Hrvatski turizam pred KOLAPSOM, ni radnika ni para


Izvor: CdM

Foto: Pixabay