Čim su se otvorile granice – Hrvati POHRLILI u šoping u Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nakon što je Srbija otvorila granicu, Hrvati su ponovno krenuli u kupovinu u susednu zemlju. Tako, gotovo po istim uslovima kao i pre 12. marta kada su se granice zatvorile, građani Hrvatske bez testa na COVID-19 i bez odlaska u dvonedeljnu izolaciju ponovo mogu u Srbiju, pišu hrvatski mediji.

O tome da su se stvari na granici vratile u normalu za RTL je otkrio Milan iz Osijeka koji ističe da prilikom prelaska nije imao nikakvih problema, te da je samo od strane granične policije dobio uputstva o ponašanju.

„U odnosu na period pre koronavirusa, jedino što sam primetio je da je pivo malo poskupelo i to je sve. Ali, ipak smo uspeli da uštedimo“, rekao je.

Inače, građani Hrvatske u Srbiji najčešće kupuju lekove i cigarete zbog znatno nižih cena, a nezaobilazna odrednica im je prodavnica s prehrambenim artiklima. Po osobi se u Hrvatsku sme uneti boks cigareta. Od alkoholnih pića, preko granice sme da se prenese litar žestokog pića i 16 litara piva, dok se sveže meso, suhomesnati proizvodi i hrane za domaće životinje ne mogu unositi.

Navike kupovanja u trgovinama komšija i nakon korone nije se odrekla ni Snježana koja u Srbiju dolazi po lekove, sokove, ali i sve ostale proizvode koji su ovde jeftiniji.

Može se uštedeti i do 300 – 400 kuna (4.500 do 6.000 RSD) po odlasku, ali i tamo kupujemo hrvatske proizvode“, dodaje.

Da se Osječanima isplati odlazak do Bogojeva, najtraženije destinacije Hrvata, potvrđuje i Relja. Kako objašnjava za RTL, do Bogojeva ima svega 40 kilometara, što znači da za tamo i nazad na gorivu potroši oko 50 kuna (oko 800 RSD). Dodaje kako mu se taj trošak itekako isplati jer na primer samo na boksu cigareta uštedi i do 100 kuna (oko 1.500 RSD).

Što se tiče gužvi na graničnim prelazima one još uvek nisu velike, pa se na prelazak čega svega 15-ak minuta.

Izvor: RTL

Foto: Pixabay