X
  • English
X

Poslovne vesti

CRBC ostao bez povrata akcize u Crnoj Gori

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kompanija Čajna roud end bridž korporejšn (CRBC), koja je glavni izvođač radova na deonici auto-puta Podgorica–Kolašin, izgubila je spor pred Upravnim sudom Crne Gore kojim je tražila povraćaj uplaćenog novca za akcize u iznosu od 79.430,04 evra.

Kompanija je podnela tužbu na rešenje Poreske uprave koja je odbila da im isplati ovaj iznos plaćenih akciza, jer zahtev za povraćaj nije predat u predviđenom roku. Kompanija tvrdi da za njih ne važi rok iz Zakona o akcizama, već ugovor sa Vladom.

Kako je navedeno u presudi, kineska kompanija ima pravo da, prema Zakonu o auto-putu i ugovoru sa Vladom o projektovanju i izgradnji deonice Smokovac–Mateševo, dobija povraćaj dela uplaćenih akciza na gorivo koje je potrošeno prilikom izgradnje auto-puta.

Sudsko veće, međutim, navodi da u ugovoru, Zakonu o auto-putu i podzakonskim aktima Vlade u vezi sa ovim poslom, nije definisano u kojem roku izvođač CRBC može tražiti pravo na povraćaj uplaćene akcize, te se zbog toga mora primenjivati rok iz Zakona o akcizama.

U presudi je navedeno da je tužilac zahtev za povraćaj dela plaćene akcize podneo nakon isteka propisanog roka.

Kineskoj kompaniji je do sada vraćeno ili je oslobođen plaćanja raznih dažbina u iznosu preko sto miliona evra. Sud je presudio i da svaka strana snosi svoje sudske troškove.

Povezane vesti

Izvor: Vijesti

Foto: Pixabay