Crna Gora smanjuje akcize na cigarete

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nakon što je cena cigareta od 1. januara zbog povećanja akciza i PDV u Crnoj Gori poskupila za čak do 50 centi po paklici, Vlada u Podgorici je usvojila novi akcizni kalendar za duvan kojim se akcizne stope ponovo vraćaju na nivo koji je važio do avgusta 2017. godine.

To je saopštio crnogorski ministar finansija Darko Radunović, koji je priznao da je Vlada Crne Gore „podbacila“ sa dosadašnjom akciznom politikom.

„Usled nepovoljnih kretanja na tržištu, Vlada je donijela odluku da redefiniše akciznu politiku. Novim akciznim kalendarom, akcize se vraćaju na nivo iz avgusta 2017. i biće takve do kraja 2019. godine. Zaustavlja se dalji pad prihoda po ovom osnovu. Prosečna cena paklice cigareta iznosi 2,1 evro, što je niže za 20 do 30 centi“, kazao je Radunović.

Crnogorski ministar je takođe napomenuo i da je od povećanja akciza na duvan zabeležen pad u prodaji cigareta od skoro 35 odsto na nivou države, što je značajno umanjilo prihode u budžetu. „Bili smo suviše optimistični da ćemo uspeti da povećamo akcize i da ih naplatimo“, poručio je on.

Nakon prošlogodišnjeg povećanja akciza na duvan, Zavod za statistiku Crne Gore (Monstat), potvrdio je da je legalni uvoz cigareta i duvanskih proizvoda u prvom kvartalu 2018. godine smanjen za 59 odsto.

Mnogi analitičari su od početka kritikovali takvu akciznu politiku Vlade upozoravajuću da će ona dovesti do „procvata sivog tržišta cigareta“ u Crnoj Gori.

Izvor: Sputnjik

Foto: Pixabay