Crna Gora smanjuje starosnu granicu za penzije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Crnogorci će od iduće godine ići u penziju sa 61 godinu života i 40 godina staža, dok je starosna granica za sticanje prava na penziju zaustavljena na 66 godina starosti za muškarca i 64 za ženu, a za prosek penzije isključiće se jedna četvrtina najlošijih, nevezanih godina.

To su rezultati razgovora Ministarstva rada i socijalnog staranja i sindikata, koje je u startu bilo odlučno da ne popusti njihovim zahtevima, ali su socijalni dijalog i udruživanje dve najveće radničke asocijacije dali pozitivan rezultat.

Smanjena je starosna granica, dok je penzija od 40 godina radnog staža uslovljena sa 61 godinu, a ne 65 godina kako je u početku bilo u izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Sindikati i Ministarstvo rada su postigli dogovor, pa najavljenih protesta i peticije za raspisivanje državnog referenduma nema, a razgovori o drugim predlozima se nastavljaju.

Generalni sekretari oba sindikata su se složili da je socijalni dijalog u Crnoj Gori uznapredovao u poslednje dve godine i da daje rezultate. Prvi put su dve sindikalne centrale zajedno i odlučno stale iza zahteva.

Izvor: CDM

Foto: Pixabay