MORE CRNE GORE: Ribe sve manje, plastike sve više

PinterestFacebookTwitterShare

Ekolozi i crnogorski ribari upozoravaju da se nastavlja zagađenje južnog Jadrana.

More i priobalje, najveći prirodni resurs, Crna Gora veoma slabo štiti. Njen deo mora je bukvalno zatrpan svim vrstama otpada, u kojem je plastika najveći neprijatelj.

Dno dela Jadranskog mora koje pripada Crnoj Gori je među najzagađenijim u Evropi. Nažalost, država ne čini gotovo ništa da popravi ovo stanje. Povremene akcije čišćenja su dale male rezultate, jer je mnogo više zagađivača nego čistača.

Stručnjaci Instituta za biologiju mora u Kotoru upozoravaju da je stanje alarmantno. Najduži period razlaganja ima plastika, upozoravaju oni. Za potpuno razlaganje plastičnih kesa potrebno je 450 do čak 1.000 godina, dok limenkama treba 10 do 100 godina.

Ribari su očajni, njihove mreže stradaju gotovo svakodnevno, ali i ribe je iz dana u dan sve manje. Kažu da svaka treća riba koju ulove u želucu ima ostatke plastike.

Ilija Rafailović, iz Rafailovića, u Bečićima, jedan od najiskusnijih ribolovaca na jugu Jadrana, kaže da nadležni ne čuju apele zabrinutih ekologa i ribara. Dno mora je naprosto betonirano od građevinskog i drugog otpada, kaže on.

Ako se hitno nešto ne promeni, za ribare neće biti posla. Naš Jadran bi mogao da postane „mrtvo more“!