Crnogorski bogataši „oslobođeni“ dodatnog poreza

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Porto Motenegro

Crna Gora ima 64 milionera i oni na svoje bogatstvo ne plaćaju dodatni porez, uprkos brojnim inicijativama da Vlada uvede dodatni porez na luksuz.

I dok se građanima uvode takse na gorivo, struju ili cigarete ne postoji volja da se oporezuju enormno bogati, smatraju u NVO sektoru.

Najbogatiji crnogorac na svom računu u banci ima 63,3 miliona evra. U Crnoj Gori je ukupno 64 građana, koji na svojim računima imaju depozite u iznosu od preko milion evra.

Oni koji najviše imaju uprkos zahtevima javnosti ne plaćaju porez na ekstra profit.

„Sa druge strane imamo politiku koja je u poslednjoj deceniji desetine miliona uzela od najsiromašnijih građana, bilo da su u pitanju takse na gorivo ili struju, za koje se ispostavilo da nisu bile u skladu sa Ustavom. Tako da, nažalost, imamo politiku koja i dalje radije uzima od najsiromašnijih, a ne od onih koji su najbogati“, kaže Dejan Milovac iz MANS.

Za dodatno oporezovanje milionera, kako kažu u Ministarstvu finansija, nema razloga.

„Ne postoje razlozi za neko dodatno oporezivanje novčanih sredstava koja su ostvarena iz oporezivih prihoda. Zaključak je da se imovina ne oprezuje dva puta, ali se oduzima ako je nelegalno stečena“, poručuju iz Ministarstva finansija.

Izvor: Capital

Foto: Porto Motenegro