Crnogorski izum: Ti meni investicije, ja tebi državljanstvo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Crne Gore odlučila je da oživi projekat ekonomskog državljanstva koji bi, sudeći po oprečnim reakcijama, mogao pribaviti značajnu korist za državu, ali i naneti ozbiljnu štetu.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, shodno novoj odluci vlade će, od 1. oktobra, biti moguće steći crnogorsko državljanstvo po osnovu novčanog ulaganja u razvojne projekte.

“Program ekonomskog državljanstva će biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju EU i to tokom ograničenog perioda od tri godine”, navodi se u vladinom saopštenju.

Odlukom donetom 26. jula vlada je oživela projekat koji je pokrenula još 2010. ali je od njega odustala pre pet godina, nakon sugestija iz EU. Prvo upozorenje je već stiglo i nakon nove vladine odluke. Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da bi crnogorska Vlada trebalo da “pažljivo razmotri pitanje ekonomskog državljanstva kako ne bi napravila bilo kakvu prepreku na putu ka EU”.

Čini se, međutim, da je Vladina odluka suštinski doneta još pre dve godine kada je tadašnji premijer, a sada predsednik Crne Gore Milo Đukanović jasno nagovestio reanimaciju ovog projekta rekavši da su “od trenutka kada je Crna Gora prvi put normativno obradila ideju o ekonomskom državljanstvu, mnoge države uključujući i evropske zemlje usvojile takav model ekonomskog razvoja”, navodi RSE.

 

Izvor: Beta,Radio slobodna Evropa

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Reg

    Uopste nije Crnogorski izium, isto je na Kipru i Malti, samo su potrebne investicije mnogo veće.