Crnogorski minimalac ostaje najniži u regionu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ako je suditi prema najavama iz Vlade Crne Gore, minimalna zarada od 193 evra neće biti povećana ni sledeće godine, što znači da će Crnogorci i dalje primati najnižu minimalnu zaradu.

Predstavnici sindikata kažu da je to nedopustivo i uveravaju građane da neće odustati od borbe da se minimalac poveća na 250 evra.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković za CdM kaže da su se stekli svi uslovi da se poveća minimalac i da će to ponovo saopštiti na sednici Socijalnog saveta. „Minimalna zarada kod nas je najniža u regionu, što je nedopustivo“, jasan je Keković.

Da neće odustati od cilja da se minimalac poveća potvrdio je kratko za CdM i generalni sekratar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica. „Istrajaćemo u ovoj borbi“, kazao je Zarubica.

Minimalna zarada u Crnoj Gori od 193 evra, utvrđena još 2013. godine, i najmanja je u regionu. Minimalac je nešto veći u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu*, iako su kod njih manje zvanične prosečne plate.

Više od 80.000 zaposlenih u Crnoj Gori prima platu do 250 eVra. Neverovatan je podatak da je među njima 36.639 osoba koje primaju platu manju od državnog minimalca koji iznosi 193 evra.

Izvor: CdM

Foto: Pixabay