Čuveni javni servis sa ogromnim razlikama u platama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Britanski javni servis BBC objavio je koliko zarađuju njegove najplaćenije zvezde, a zanimljivo je da su velike razlike u platama između muškaraca i žena, kao i između belaca i drugih etničkih grupa.

Platu veću od 150.000 funti godišnje, više od britanskog premijera, ima 96 zaposlenih. Visine zarada su objavljene u platnim grupama, a ne u tačnom iznosu.

Na vrhu liste je voditelj Kris Evans, voditelj na BBC radiju koji je kratko vreme vodio popularnu emisiju “Top gir” kada je Džeremi Klarkson dobio otkaz, a njegova zarada se kreće između 2,2 i 2,25 miliona funti godišnje.

Domaćin emisije “Match of the day”, bivši fudbaler Geri Lineker prima godišnju platu između 1,75 i 1,8 miliona funti.

Na listi najbolje plaćenih voditelja dve trećine su muškarci, a najplaćenija žena zarađuje manje od četvrtine Evansove plate.

Klaudija Vinkleman, s najboljom zaradom među ženama, dobija između 450.000 i 500.000 funti.

Velike razlike u platama postoje i između belaca i crnaca, Azijata i pripadnika drugih etničkih grupa.

Među njima su najplaćeniji novinar i voditelj Džordž Alagija iz Šri Lanke, radijski i televizijski voditelj pakistanskog porekla Džejson Muhamed i di-džej i voditelj, crnac Trevor Nelson. Oni zarađuju između 250.000 i 300.000 funti godišnje.

Ovo je prvi put da su objavljene plate BBC zvezda koje zarađuju više od 150.000 funti.

BBC je javni servis koji finansiraju građani, odnosno svaka kuća koja ima televizor ili gleda BBC onlajn. Pretplata iznosi 147 funti godišnje.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay