Da bankar dužniku traži posao – neizvodljivo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Domaći ekonomisti tvrde da poljski model reprograma kredita, koji između ostalog predviđa da banka pronalazi posao dužniku u problemima, nije realan, tvrdeći da je ova mera potpuno neprimenjiva.

Reprogram kredita u Srbiji za dužnika koji upadne u probleme podrazumeva preračunavanje duga, produžetak roka otplate i omogućavanje niže rate.

Uz eventualno nekoliko meseci mirovanja, kada banka “u tišini” samo obračunava kamatu, a ne skida dužniku ni dinara. Međutim, pojam reprograma u Poljskoj, potpuno je drugačiji i podrazumeva da bankar za dužnika koji ostane bez posla mora da pokuša da nađe – novo zaposlenje.

Poljske banke će, naime, od 22. jula, po novoj regulativi, morati pre aktiviranja hipoteke i prodaje stana problematičnog dužnika, da mu ponude reprogram koji prvo podrazumeva pronalaženje posla ili čak pomoć u zbrinjavanju dece. Ovo se odnosi samo za stambene kredite i dužnike koji u međuvremenu ostanu bez posla, pa više ne mogu redovno da namiruju rate.

Da li je ovakvo rešenje realno i da li je moguće primeniti ga i u Srbiji, ekonomista Ljubomir Madžar smatra da to nije dobro ni za Poljsku, a ne bi bilo ni za našu zemlju.

Banke imaju svoju delatnost. Nije njihov posao da bilo kome nalaze zaposlenje, pa ni dužnicima. To je bizarno rešenje i verujem da ni u Poljskoj neće moći da se održi, ocenio je Madžar za Novosti.

Ističe da u modelu reprograma gde bi banka tražila posao dužniku postoji problem kontrole. On dodaje da država ne može da natera bankare da dužnicima traže zaposlenje i da će oni to izbegavati.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva Dejan Gavrilović takođe smatra da ovakvo rešenje nije održivo.

Njega to podseća na priču o ličnom bankrotu, gde je predviđeno da lični stečajni upravnik organizuje prihode i potrošnju bankrotiranog dužnika, što uključuje i pronalaženje boljeg posla.

Pa zamislite: neko se bori za život i egzistenciju, grca u kreditima, otplaćuje ih, i sada će da se pojavi neki “vanzemaljac” u liku tog upravnika, koji će sve da reši čarobnim štapićem. To je neizvodljivo, smatra Gavrilović.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay