Švedska kompanija IZBEGLA porez u Holandiji?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Švedski proizvođač nameštaja IKEA možda će Holandiji morati da plati više miliona evra poreskog duga, rekli su za Rojters neimenovani izvori upućeni u istragu Evropske komisije.

Dvogodišnja istraga je u završnoj fazi, ali planirani završetak mogao bi se odužiti jer Brisel još razmatra razmere slučaja, ističu izvori.

U Evropskoj komisiji nisu želeli da komentarišu navode Rojtersovih izvora.

Istraga je pokrenuta 2017. godine, a fokusirana je na Inter IKEA Systems u Holandiji koji upravlja franšiznim poslovanjem švedske kompanije i knjiži sve prihode od franšiznih naknada trgovina IKEA širom sveta.

U Briselu pažljivo analiziraju dva rešenja holandskih poreskih vlasti iz 2006. i 2011. godine zbog – kako procenjuju – znatno smanjenih iznosa dobiti firme koji podležu oporezivanju.

Time je kompaniji osigurana nepoštena prednost u odnosu na konkurenciju, smatraju u Briselu.

EK je utvrdio da je prvo poresko rješenje za period od 2006. do 2011. rezultiralo prebacivanjem značajnog dela dobiti Inter IKEA Systemsa u podružnicu u Luksemburgu, gde kompanija nije platila porez na dobit.

Rešenje iz 2011. godine, izdato nakon što je prvo ocenjeno nezakonitim, omogućilo je prebacivanje značajnog dela dobiti ostvarene nakon te godine u krovnu kompaniju IKEA Systemsa u Lihtenštajnu.

EK se sprema da izda nalog holandskim vlastima da od švedske kompanije naplate poreski dug.

Izvor: Seebiz

Foto: screenshot