Da li je vreme za paniku na berzama?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropske i azijske berze nastavile su danas da beleže gubitke posle strmoglavog pada na Vol stritu na kraju prošle nedelje.

U silaznoj putanji su i cene nafte, kao i vrednost bitkoina, koji je posle kratkog oporavka tokom vikenda, ponovo ispod 8.000 dolara.

U Evropi je nemački DAX u padu od 0,9 odsto, francuski CAC 40 od 1,2 odsto, a britanski FTSE 100 od 1,3 odsto.

Na istoku je japanski Nikei 225 pao 2,6 odsto, južnokorejski Kospi 1,3 odsto, Hongkonški Hang Seng 1,1 odsto, a australijski S&P/ASX 200 1,6 odsto. Od većih indeksa u Aziji jedino je Šangajski kompozitni indeks uspeo da se izvuče iz crvenog i trgovanje završi s dobitkom od 0,7 odsto.

Na tržištima je počela da se širi nervoza pošto je Voltrit u petak imao najgori dan u poslednje dve godine, usled zabrinutosti zbog inflacije i rasta prinosa na američke državne obveznice, navodi agencija Asošijetid pres.

Snažan start godine na berzama posle niza rekorda 2017. podstakao je bojazni da je vreme za korekciju, što znači pad od 10 odsto. Solidan izveštaj o radnim mestima u SAD bio je katalizator rasprodaje na Von stritu, pošto je podstakao spekulacije da bi Federalne rezerve možda trebalo da brže podižu referentne kamate nego što se očekuje kako bi sprečile veću inflaciju. Veće kamate poskupljuju pozajmljivanje kompanijama, pa su obveznice investitorima atraktivnije od akcija.

Cene nafte nastavile su da padaju. Vrednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, pala je za 0,58 odsto na 65,07 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent pala za 0,93 odsto na 67,94 dolara po barelu.

Kriptovaluta bitkoin, takodje se posle odlične prošle godine sada suočava s padom. S padom od oko šest odsto bitkoin je na oko 7.700 dolara. Posle sličnog pada u petak, bitkoin se opravio tokom vikenda kada je bio iznad 9.000 dolara, ali je opet ispod 8.000 dolara, koliko je vredeo sredine novembra.

Bitkoin je u decembru u jednom trenutku vredeo više od 19.000 dolara, a na početku ovo godine je bio iznad 17.000 dolara.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay