Da li su strani investitori „zaštićena prirodna vrsta“ u Srbiji?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Srbiji se još nedovoljno investira, ukazuju ekonomisti, iako su ukupna ulaganja u 2017. godini, u poređenju sa prethodnom, povećana šest odsto, a strane čak 27 procenata, piše Politika.

Sa 2,4 milijarde evra, strane investicije lani su dostigle 6,5 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda, što je najviše među zemljama regiona.

Za održivi rast izarada i standarda neophodno je da se investira bar 25 odsto od onoga što stvorimo, kaže Milojko Arsić, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta. Uzrok našeg sporog razvoja i zaostajanja za zemljama u okružnju su nedovoljne domaće investicije – javne, odnosno ulaganja države i domaćih preduzeća, koje su naročito poželjne.

Za razliku od stranih investitora, koji poslednjih godina hvale uslove za poslovanje i investiranje, domaći imaju mnogo zamerki. Strani preduzetnici su bolje zaštićeni od raznih oblika narušavanja zakona, poput prevara, iznuda i slično, tako da je poslovni ambijent za njih dosta sigurniji. Troškovi poslovanja za strane preduzetnike u Srbiji su manji, i oni su u velikoj meri zaštićeni od rizika kojima su izloženi domaći preduzetnici. Za razliku od stranih investitora, koji oslednih godina hvale uslove za poslovanje i investiranje, domaći imaju mnogo zamerki.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay