Da li u Srbiji postoje „karteli“ koji određuju cenu malina?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević prokomentarisao je za RTS zahtev malinara da se razbiju karteli hladnjačara i rekao da nema dokaza za to i pozvao malinare da se udružuju.

„Što se tiče kartela, ja nemam dokaza za to. Malinare pozivam da se udružuju u udruženja, zadruge, da budu složni i da oni zajedno nastupaju jače i bolje, a da mi kao država pomognemo svojim podsticajima“, rekao je Stanojević.

Da podsetimo, Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost pozvao je Komisiju za zaštitu konkurencije da saopšti zaključak o postojanju poremećaja na tržištu otkupa malina roda 2017. godine, koji bi mogli biti rezultat sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja konkurencije od strane učesnika na tom tržištu.

Savet sumnja da postoje „karteli“ koji zajednički formiraju uslove otkupa malina te da bi Komisija moralo da saopšti svoje nalaze kako bi se sprečile manipulacije koje kao konstantni rezultat daju probleme u niskoj ceni otkupa maline čime se obesmišljava uloga malinara u čitavom procesu i proizvodnje i otkupa, gde je sistem otkupa tako koncipiran da malinari čak ni fer ne učestvuju u dobiti od celokupnog procesa – gde ima elemenata kršenja odredaba Zakona o zaštiti konkurencije, navode u saopštenju.

Stanojević je za RTS naglasio da će država i ministarstvo posredovati u kriznim godinama za otkupnu cenu – kako bi se balans oko loše cene postigao dogovorom malinara i hladnjičara i poručio da država mora da učini sve da malina bude i ostane srpski brend.

„Mi smo juče imali sastanak sa predstavnicima malinara Udruženja ‘Limska dolina’ iz Prijepolja, ‘Limska dolina’ iz Priboja, kao i sa Udruženjem poljoprivrednih proizvodjača Užice, koji su okončali protest. Imali smo jedan dug razgovor. Dogovorili smo se da probleme malinarstva rešavamo ne na dnevnom nivou kada počne berba, već na jedan strateški način“, rekao je Stanojević.

On je, ipak, rekao da ne može da kaže kolika će biti cena malina jer je to stvar tržišta. „Ono što smo se juče dogovorili i ono na čemu ćemo insistirati kod hladnjičara je da se ne utvrđuju dnevne već akontne cene“, rekao je Stanojević.

Izvor: RTS, B92, Agencije

Foto: Pixabay