Budi kao Zorana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Prošle nedelje objavljeno je da je Srbija za pet mesta pala na Duing biznis listi Svetske banke, na kojoj se meri lakoća poslovanja jedne zemlje.

Takvim razvojem stvari nije zadovoljan predsednik države Aleksandar Vučić, pa se po medijima spekulise da bi neki ministri zbog toga mogli i da ostanu bez posla.

Sudeći po izjavama Zorane Mihajlović, ona je ubeđena u bezbednost svoje pozicije.

Naime, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da nije zadovoljna brzinom sprovedenih reformi, zbog čega ove godine nemamo tako dobar rezultat, piše Politika.

Ipak, smatra da je Srbija u poređenju sa drugima zabeležila uspeh – iza nas su Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Albanija, Bugarska, Grčka, BiH, a ispred samo Makedonija i Slovenija.

Potpredsednica vlade naglašava da je Srbija i ove godine zabeležila napredak u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, iako smo sada rangirani kao 11. na svetu.

Prema njenim rečima, smanjen je ukupan broj dana za izdavanje svih potrebnih dozvola, manji je trošak na cene nepokretnosti i povećan je kvalitet gradnje.

„Da smo i u ostalim oblastima, koje vrednuje lista Svetske banke, uspešni kao kod izdavanja građevinskih dozvola, Srbija bi danas bila u samom svetskom vrhu. Za tri godine, koliko vodim radnu grupu za Duing biznis listu, Srbija je napredovala za gotovo 50 mesta, a u oblasti građevinskih dozvola za neverovatnih 176 mesta“, naglasila je Mihajlović.

U oblasti upisa prava svojine Srbija je poboljšala plasman za dva mesta zauzevši 55. poziciju, a „Politika“ ocenjuje da bi naša zemlja možda zabeležila i bolji rezultat da je Zakon o katastru usvojen na vreme podsećajući da ga je Skupština Srbije usvojila u maju, mada je bio spreman još u novembru.

Mihajlović objašnjava da se delovi državnog sistema nisu dovoljno brzo uklopili i povezali da bi se imovina upisivala u katastar na jednom šalteru, elektronski.

„Politika“ navodi i da u Ministarstvu privrede, koje je odgovorno za nekoliko stavki koje se vrednuju na Duing biznis listi, nisu odgovorili na pitanje tog lista da li se osećaju odgovornim za pad Srbije na toj listi.

Konkretno, precizira list, u oblasti stečaja naša zemlja je nazadovala za jedno mesto i dospela na 49. poziciju.

Ključno za efikasno rešavanje bankrotstva preduzeća jeste promena zakona o stečaju, koji se već neko vreme najavljuje, a „Politika“ navodi da nadležni iz ministarstva kažu da rade na izmenama tog propisa.

Napominju da su Izmene zakona o stečaju omogućile povećanje efikasnosti stečajnog postupka, a time i veći stepen namirenja, niže troškove i skraćenje trajanja postupka.

Još jedna oblast gde je Srbija loše plasirana, jeste zaštita manjinskih akcionara, gde je Srbija pala za sedam pozicija, jer je kasnila primena propisa.

U Ministarstvu privrede objašnjavaju da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima usvojeno više od 80 odsto najvažnijih preporuka iz Akcionog plana za unapređenje pozicije na rang-listi Svetske banke o uslovima poslovanja Duing biznis, pre svega u oblasti unapređenja zaštite prava manjinskih članova društava, odnosno akcionara.

„Od Svetske banke smo za to dobili najviše ocene i pohvale. Zakon o privrednim društvima je, međutim, usvojen u junu, a pojedine odredbe (od značaja za rangiranje na listi) stupile su na snagu 1. oktobra. Te izmene će biti prepoznate i uticaće na bolji plasman Srbije na narednoj Duing biznis listi“, navode u Ministarstvu privrede.

„Politika“ podseća da, kada je reč o otpočinjanju poslova, Srbija je nazadovala za osam mesta, a da je u oblasti plaćanja poreza napredovala za tri mesta u odnosu na prošlu godinu.

U kategoriji izvršenja ugovora pali smo za pet mesta i sada smo 65. iako nije bilo regulatornih promena što govori da su druge zemlje više radile, navodi „Politika“.

Izvor: BizLife, Politika

Foto: Beta