I Dajmler manipulisao sa izduvnim gasovima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Mercedes-Benz

Nemački proizvođač luksuznih automobila Dajmler manipulisao je mehanizmima za kontrolu izduvnih gasova u približno milion dizelskih automobila kako bi stvorio utisak da manje zagađuju okolinu, pišu nemački mediji.

„Kompanija sa sedištem u Štutgartu prodavala je tokom gotovo deset godina, od 2008. do 2016, vozila s višim nivoom štetnih gasova od dozvoljenog“, objavio je dnevni list Zidojče cajtung (SZ).

Pored regionalnih televizija NDR i WDR, taj dnevnik je dobio uvid u sudski nalog koji je bio osnov za pretragu 11 fabrika u vlasništvu proizvođača automobila Mercedes-Benz i Smart krajem maja.

Istražitelji sumnjaju da je najveći svetski proizvođač luksuznih automobila koristio uređaj za ‘lažiranje’ podataka o emisiji štetnih gasova nalik onome upotrebljenom u slučaju Folksvagena.

Dizel motore sa spornim softverom Dajmler je ugradio u više od milion automobila i kombija, uključujući Mercedese klase C, E i R.

Prema sudskom nalogu, istražitelji su pokušali doći do e-mail poruka 99 Dajmlerovih zaposlenih, među kojima je i član izvršnog odbora grupe. Dvojica zaposlenih koja je osmislila sporni softver su pod zvaničnom istragom.

Istražitelji pretpostavljaju da je više njih učestvovalo u tome i očekuju da će se lista osumnjičenih proširiti.
Daimler je takođe suočen s istragom američkog ministarstva pravosuđa, kao i s nizom građanskih tužbi zbog lažnog oglašavanja, podseća AFP.

Izvor: SEEbiz

Foto: Mercedes-Benz