Dajmler „poslušao“ Trampa i odustao od Irana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Daimler

Nemački automobilski gigant Dajmler odustao je od planiranog širenja poslovanja u Iranu, nakon obnavljanja američkih sankcija Teheranu i pretnji Donalda Trampa da će kazniti kompanije koje posluju u toj zemlji.

Dajmler je do daljeg suspendovao svoje „ograničene“ aktivnosti u Iranu jer su trgovinska ograničenja stupila na snagu, navodi se u saopštenju proizvođača Mercedes-Benca, a prenosi agencija Blumberg.

Dajmler je 2016. godine požurio da ponovo uspostavi odnose sa Iranom, potpisujući preliminarne ugovore sa najvećom iranskom automobilskom kompanijom Iran Kodro o prodaji i proizvodnji kamiona.

Otkako su Teheranu 2016. godine ublažene sankcije, Iran je isplivao kao atraktivna destinacija za ostvarivanje poslovnog rasta, a iranska trgovina sa Evropom je premašila 10 milijardi dolara.

Međutim, sada, kada su SAD izašle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i obnovile sankcije, kompanije su počele postepeno povlačenje, te se tako prošlog meseca francuski Reno pridružio PSA grupi i najavio svoj odlazak.

„Nastavićemo da pomno pratimo političku situaciju, naročito u vezi sa budućnošću nuklearnog sporazuma“, poručuju iz Dajmlera.

Izvor: Agencije

Foto: Daimler