DEMAGOGIJA ZABRANE: Srbija puna političara sa višestrukim funkcijama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svaki peti poslanik u Skupštini Srbiji i bar jedan državni sekretar ili pomoćnik ministra ima dve ili više funkcija, a pojedini visoki državni funkcioneri u isto vreme rade čak i po pet poslova, pokazuje istraživanje Blica.

Kada je 2014. godine tadašnji premijer Aleksandar Vučić pokrenuo inicijativu, a Glavni odbor SNS je usvojio, da svi njihovi funkcioneri podnesu ostavke na duple funkcije i zadrže samo jednu, uz pretnju izbacivanja iz stranke. Tu inicijativu podržao je tada i lider SPS Ivica Dačić.

Od toga u praksi nije bilo ništa. Danas u Vladi i u Skupštini Srbije kadrovi iz SNS i iz SPS, kao i drugih stranaka vladajuće koalicije, sede u dve, a neki i u čak pet fotelja.
dacicvucicpevanje

I tu se ne radi o ministrima, već o njihovim najbližim saradnicima – državnim sekretarima i pomoćnicima ministara, koji su članovi upravnih i nadzornih odbora državnih kompanija, zarađuju u raznim komisijama, agencijama, fondovima…

Sa najvećim obimom posla suočavaju se funkcioneri u Ministarstvu finansija, pa čak četiri pomoćnika ministra i državnih sekretara obavlja više od jednog posla.

Najviše zarađuje Nenad Mijailović, državni sekretar. On nema najviše funkcija, ali su one dobro plaćene. Svakog meseca na njegov račun legne 487.419 dinara i to zahvaljujući plati u NIS, gde je predsednik Odbora akcionara. Samo u toj kompaniji mesečno zarađuje 402.829 dinara.

I drugi visoki funkcioneri Ministarstva finansija mogu biti zadovoljni. Primaju nadoknade kao članovi UO Komercijalne banke i samo za tu funkciju mesečno im legne više od 130.000 dinara, a pojedini su i članovi UO Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

Rekorder po broju funkcija u Vladi je ipak Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, mada ne prima platu za svaki posao koji obavlja. On je i predsednik mešovite komisije Diposa, član Saveta Univerziteta u Prištini, predsednik Komisije za nestale i kidnapovane, rukovodilac radne grupe za nestala lica u okviru dijaloga Beograd – Priština.

Jednu funkciju manje obavlja kolega iz istog resora Nemanja Stevanović, koji u MSP radi kao državni sekretar i tu zarađuje 84.000 dinara. Stevanović je i član Nadzornog odbora Politike a.d. (120.000 dinara), predsednik NO FAP, predsednik UO RTB Bor – rudnici bakra (50.000 dinara).

Među Vladinim funkcionerima koji ne znaju šta će od posla je i Milun Trivunac, koji kao državni sekretar u Ministarstvu privrede prima platu od 85.000 dinara. Trivunac je i predsednik NO Elektromreža Srbije (51.000 dinara), član Komisije Fonda za razvoj (40.000 dinara) i član Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU (36.000 dinara).

“Neprikosnoveni” Bajatović

Za funkcionerima u Nemanjinoj 11 ne kaskaju mnogo ni oni iz Skupštine Srbije, a to se naročito ne može reći za Dušana Bajatovića, poslanika SPS, čija mesečna primanja prelaze 2,4 miliona dinara. Podsećamo, Bajatović je i direktor JP Srbijagas (162.309 dinara), član NO Jugorosgas (1.668.841 dinara) i član NO Podzemnog skladišta Banatski dvor (618.209 dinara), a prima i paušal iz Skupštine (27.320 dinara).Bajatovic_Beta.jpg

Po broju funkcija Bajatoviću je uz rame njegov kolega iz JS Petar Petrović, ali su njegova mesečna primanja daleko skromnija. Osim što je poslanik, gde ne prima platu, on je zamenik predsednika Skupštine Jagodine, član Visokog saveta sudstva (15.177 dinara), Državnog veća tužilaca (15.177 dinara) i NO JVP Srbijvode (41.413 dinara). On prima i penziju od 58.500 dinara.

Politika je dobro donela i Ivanu Baueru, poslaniku SDPS, koji osim poslaničke plate (96.000 dinara), zarađuje i kao član Saveta Akcionarskog fonda Beograd (29.700 dinara) i kao predsednik Odbora PD Omoljica (40.000 dinara).

Među poslanicima sa više funkcija je i Igor Bečić, koji u Skupštini prima samo paušal od 30.000 dinara. Najviše prihoda ostvaruje u JP Srbijagas, gde kao službenik, kako stoji na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, zarađuje 130.000 dinara mesečno. Iz Fonda za socijalne osiguranje vojnih osiguranika mesečno mu legne 6.000 dinara.igor_becic

Nedavno je veliku buru u javnosti podiglo imenovanje Maje Gojković, predsednice Skupštine Srbije, za predsednicu Upravnog odbora Agencije za nuklearnu sigurnost. U njenom slučaju postavilo se pitanje sukoba interesa, ali i stručnosti. U njenoj imovinskoj karti ne stoji koliko mesečno prima na toj funkciji, već se navodi samo njena plata iz Skupštine Srbije (128.000 dinara).

Dve ili više funkcija, kada je reč od Državnim funkcionerima, uglavnom obavljaju članovi vladajuće koalicije, a najviše SNS, a zatim i SPS.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay