Devizne rezerve nam (još) nisu na rezervi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile su 9,96 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 176 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga. To je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, piše Politika.

Devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka, po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima (neto devizne rezerve), iznosile su na kraju decembra 8,274 milijarde evra. Bruto devizne rezerve su u decembru smanjene 144,1 milion evra, a neto devizne rezerve 105 miliona evra.

Smanjenje bruto i neto deviznih rezervi gotovo je u celosti rezultat smanjenja deviznog duga Republike Srbije i nepovoljnih promena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu. Država se u decembru po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem tržištu neto razdužila 126 miliona evra, dok je negativan efekat međuvalutnih promena iznosio 20,9 miliona evra.

Ostale transakcije koje su tokom decembra uticale na stanje deviznih rezervi imale su gotovo neutralan efekat. Prilivi u ukupnom iznosu od 166,7 miliona evra po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima, u potpunosti su pokrili odlive iz deviznih rezervi od 163,9 miliona evra po osnovu – intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu, manjeg izdvajanja banaka na račune devizne obavezne rezerve i servisiranja stare devizne štednje.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay