Digitalne tehnologije i internet sve više koristimo za unapređenje poslovanja

PinterestFacebookTwitterShare

U eri industrijske revolucije 4.0 i 5G tehnologije, digitalizacija je prisutna u svim sferama naših života. Uz sve veću upotrebu novih tehnologija, u Srbiji raste i digitalna pismenost. Poslednji podaci pokazuju da u internet u našoj zemlji koristi 75, društvene mreže 43 odsto populacije, dok se na neki vid online kupovine u toku godine odluči oko 23 procenata stanovništva.

Digitalizacija uzima maha i u biznisu, gde se sve veći broj poslovnih procesa sa papira prebacuje na pametne uređaje. Ohrabrujuće je i to što brojna istraživanja pokazuju da ljudi u našoj zemlji internet i pretrage koriste kako bi dobili informacije koje će unaprediti njihovo poslovanje.

Digitalizacija je jedan od retkih procesa koji iste prednosti donosi i muškarcima i ženama, i tako uobičajene razlike među polovima najzad čini neznatnim. Podaci Centra za istraživanje javnih politika pokazuju da žene preduzetnice, takozvana nova generacija u Srbiji, čak smatraju da su digitalne platforme bolji teren za razvoj poslovnih ambicija. One se na digitalnim kanalima angažuju kako bi pronašle fleksibilniji model rada, dobru redovnu, ali i dodatnu zaradu.

Dakle, virtuelni svet postaje glavni prostor za razvoj biznisa, ne samo za pripadnice lepšeg pola, već za sve uspešne preduzetnike. Upravo zbog toga platforme poput „Naše mreže“ beleže sve brži rast i sve veći uspeh. Ova prva besplatna biznis aplikacija u Srbiji osmišljena je tako da kompanijama obezbedi mesto na kojem mogu da se umreže, počnu ili nastave saradnju – potpuno digitalno. Razvijena na srpskom jeziku, svojim članovima na raspolaganje stavlja veliku bazu besplatnih informacija, pojašnjena procedura, dokumenta, obrazaca, kao i pregršt popusta i pogodnosti za posao.

Veliki uspeh koji je postigla za kratko vreme – oko 700 registrovanih kompanija i 7.000 onih koji su je preuzeli na svoje pametne uređaje, posle tek nešto više od pola godine postojanja – dokaz je da je digitalizacija prodrla i transformisala način na koji poslujemo, a da su besplatni alati koji nam u ovom procesu mogu pomoći, trenutno najbolja podrška za razvoj lokalnih biznisa.