Dijagnoza srpske poljoprivrede: „Oj dodo, oj dodole“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede, banke i osiguravajuća društva će subvencionisati i osiguravati poljoprivredne proizvođače i u narednim godinama. Na taj način bi se nastavio trend modernizacije poljoprivrede u Srbiji, povećalo učešće ovog sektora u BDP-u zemlje i motivisali mladi da se bave poljoprivredom.

Kako su ocenili učesnici na nacionalnoj konferenciji Agrobiznis Srbije „Agrarna politika u 2018. godini“ održanoj u Privrednoj komori Srbije, jedan od značajnijih problema sa kojima se susreće poljoprivreda Srbije je i što njive i životinje nisu osigurane te kada naiđu sušne godine, poljoprivrednici trpe ogromne štete.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je na početku današnje konferencije o agrarnoj politici rekao, komentarišući nastup folklornog društva koje je izvelo pesmu „Oj dodo, oj dodole“, da upravo ta pesma oslikava stanje u poljoprivredi kada je u pitanju površina pod sistemima za navodnjavanje te da postoji navika da se „gleda u nebo“ umesto da se radi na izgradnji sistema za navodnjavanje.

„To je ustvari slika i prilika nas i svega u zadnjih 30 godina što nismo i što jesmo radili“, rekao je Nedimović.

Od ukupno zasejanih poljoprivrednih površina u našoj zemlji, prema procenama stručnjaka, oko 13 odsto je obuhvaćeno osiguranjem, a to je još uvek daleko od prakse razvijenih zemalja gde taj procenat osiguranja ide od 50 pa i do preko 70 odsto koliko je u Austriji.

„Vrlo često ljudi ne shvataju o čemu se radi u poljoprivredi i ne shavataju da imate godinu u kojoj se desi suša pa se posledice reflektuju na naredne godine, a sve to je jedan ciklus navika koji je jako teško preseći“, kaže ministar Nedimović.

Izvor: B92/agencije

Foto: Pixabay