Dinar se ugojio, ali cene nisu smršale

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: logo

Svaki potrošač u Srbiji zna da cene rastu kad evro ojača i za izvođenje takvog zaključka nije neophodno šire znanje iz oblasti makroekonomije. Dinar je, međutim, od početka godine, zaključno sa oktobrom, u odnosu na evro ojačao za 3,5 odsto. Zašto ovo slabljenje evra nije bilo praćeno i padom cena? Pitanje postavlja današnja “Politika”.

Odgovor na ovo pitanje dala je guvernerka Jorgovanka Tabaković na predstavljanju najnovijeg izveštaja o inflaciji.  Govoreći o tome kako je sadašnji kurs od oko 118 dinara za evro odraz političke i ekonomske stabilnosti u Srbiji, guvernerka se osvrnula i na kretanje cena. Iza ovog kursa stoje realna kretanja u koja mnogi ne žele da poveruju. Ali, ipak, poveruju svaki put kada treba da plate ratu kredita. I žao mi je što ne mogu tu istu veru, da je dinar ojačao, da vide i u cenama. I to srazmerno jačanju nacionalne valute izjavila je Tabakovićeva i dodala da su uzrok tome velike trgovačke marže.

Guvernerka je istakla da je u periodu od 1950. do 1980. godine rast marži u svetu stagnirao i iznosio je oko 20 procenata, da bi od 1980. do 2014. rast marži najjačih trgovinskih kuća i kompanija dostigao 67 odsto. To nije samo svetska praksa i u tome treba tražiti razlog zašto se cene proizvoda ne smanjuju iako dinar jača, istakla je guvernerka. Dodala je da Narodna banka Srbije (NBS) upravo sprovodi istraživanje o tome kolike su marže u našoj zemlji, ali više detalja o tome nije iznela.

Izvor: Politika

Foto: logo

Komentari 1

  1. Bor Boranin

    Dinar se ugojio, cene nisu smešale, vođa ojačao lepotu(?) i masu bivoleću, a penzioneri drugog ešalona pucaju od obećanja i ikada veće penzije no sad. Penzioneri od 2014. godine postali su zamorčići ΛV. Sa otimanjem penzije tada prosek penzije je pao sa 25.000 din na čitavih 23.000 din. Otimanje penzije je počelo, inflacija i troškovi života narasli su na više od 20%, a penzije prvog ešalona penzionera, kojima ΛV velikodušno ne otima penzije narasće do basnoslovnih 7,91% do 2018. Na ovaj način, osim što ΛV puni budžet, smanjuje na veliko i broj penzionera zbog bede, jadi i gladi, nemaju pare za lekove, hranu i garderobu. Jedina im su nade kontejneri smeća, ali i tu je velika konkurencija, a i kontejneri su osiromašili. Ešalon glasača i „okupatora“ zemlje u martu će stupiti na snagu. Kad su jednom visokom političaru rekli da ne glumi ludilo, on se u majku zakleo da ne glumi. Penzije dobrovoljno otetih od „heroja“ treba da prate vođu, a ne inflacije i troškove života.